Annons
Fördjupning

”Hade jag varit ung hade jag nog också tänt på bilar”

Foto: Staffan Löwstedt

Han går inte obemärkt förbi Tommy Berggren. Säger vad han tänker, ibland till synes utan filter. Men så har frispråkighet också alltid varit synonym med arbetargrabben som för 60 år sedan lämnade den utstakade framtiden på Volvofabriken för Kungliga Dramaten.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 11
Foto: Staffan LöwstedtBild 2 av 11
Foto: BERTIL S-SON BERG/TTBild 3 av 11
Foto: Beata Bergstr ömBild 4 av 11
Foto: Beata BergströmBild 5 av 11
Bild 6 av 11
Foto: Staffan LöwstedtBild 7 av 11
Foto: Staffan LöwstedtBild 8 av 11
Foto: Staffan LöwstedtBild 9 av 11
Foto: Staffan LöwstedtBild 10 av 11
Foto: Staffan LöwstedtBild 11 av 11

I oktober 1961 recenserar SvD filmen ”Pärlemor”. ”Ett välkommet tillskott till den ganska glesa raden av unga försteälskare på film”, skriver SvD om den då 24-årige Berggren. Sedan dess har han gjort huvudroller i svenska filmskatter som ”Barnvagnen”, ”Kvarteret Korpen”, ”Elvira Madigan” och ”Joe Hill”, samt succé som teaterskådespelare och regissör på landets största scener.

Några dagar före denna intervjus publicering gör han ett nytt framträdande: inför SVT:s rullande kamera kommenterar han reporterns kropp och säger att han skulle kunna bli förälskad i henne. Hans utläggning kommer, som det verkar, helt apropå ingenting – och är inte välkommen. Berggren ber senare om ursäkt: ”kommentaren var ogenomtänkt och opassande”. Rollen som försteälskare har han definitivt lämnat men det är tydligt att reflexerna finns kvar.

Annons
Annons
Annons