Annons
X
Annons
X

Tomma bussar utnyttjas inte av SJ och SL

Varannan avgång från Malmö och Göteborg till Stockholm är inställd av SJ. Bussar tar man inte in. Dåligt väglag och bussbrist, lyder argumenten. Men landets bussbolag står frågande med tomma bussar som varken SJ eller SL vill hyra. Samtidigt har Swebus fördubblat sin trafik.

[object Object]
Bussbolagen har många tomma bussar. Men trots det väljer SJ att inte hyra in extrabussar för att få resenärerna till sina slutdestinationer. Foto: LEIF R JANSSON, ANNAKARIN DRUGGE/SCANPIX

Tågkrisen i landet är nu så alarmerande att infrastrukturminister Åsa Torstensson gett försvarsmakten uppdraget att se om soldater kan användas för att skotta järnvägarna fria från snö.

Men hela Sverige står inte stilla. Swebuss Express är ett av de bolag där bussarna rullar på utan större förseningar och med dubbelt så många resenärer som vanligt. Man har varje dag snabbt hyrt in fler bussar än de egna 91 bussarna. I helgen hyrdes ett 90-tal extrabussar in, igår ett 50-tal.

En avgång har ställts in, förra veckan när sträckan Trollhättan-Karlstad inte plogades.

Annons
X

Men trots mängder av inställda tåg tar SJ inte in bussar när en inställd avgång har aviserats innan avgångstiden. Om det blir stopp och tåget redan är fyllt tar man in bussar så gott det går, enligt pressavdelningen.

– Det är ett osäkert väglag, många busschaufförer vill inte köra, och det är svårt att få tag på bussar, är beskedet från pressavdelningen.

Just nu går bara vartannat tåg till Stockholm från Malmö och Göteborg för att Banverket ska hinna röja, utan att några ersättningsbussar tas in.

Men det finns bussar, det intygar Johan Ekman som driver bland annat Ekman Buss och Fjällexpressen.

– Det är helt fel att inte bussarna räcker, jag fattar inte att man kan säga så, säger Johan Ekman.

Varken SJ eller SL har frågat honom om det finns lediga bussar, trots att bolaget är det största i Sverige på beställningstrafik. Och bussarna finns. Bland annat står fjällbussarna tomma och väntar på sportlovsfirande västkustbor som ska åka hem till helgen. Även på andra ställen i landet, bland annat Göteborg, finns lediga bussar.

– Jag har själv försökt kontakta dem, men det har varit helt omöjligt, säger han.

Även Swebus intygar att det finns bussar. Man har ett nät av underleverantörer som man ringer in när det behövs.

– Än så länge har vi inte haft några problem med att få tag på bussar. Vi får tag på bussar i hela Sverige, men jag vill inte säga något om hur SJ borde göra, säger Swebus vd Joakim Palmkvist.

Han har själv kontaktat SJ för att få dem att hänvisa resenärerna till Swebus och andra långdistansbussar.

– Man svarade att det var en bra idé. Men sen händer inget mer. Men just nu är ju det viktigaste att hitta lösningar så att folk kommer fram, även om vi är konkurrenter.

Även bussarna har försenats när väglaget varit dåligt, de flesta linjer hos Swebus är försenade något jämfört med normalt. Några enstaka är försenade en timme eller mer. Chauffören bedömer farten, enligt Swebus.

SL har tagit in knappt 200 bussar för att köra ersättningsbussar där tunnelbanan inte går. Men varje inställt tunnelbanetåg motsvarar 15-20 bussar, så kapaciteten är långt ifrån tillräcklig.

Inte heller SL tar in några andra bussar än de man redan använder på andra linjer i staden.

– 200 bussar är vad vi har kunnat skrapa ihop, vi kan inte lamslå den övriga busstrafiken. Men det finns nog inte så mycket bussar i hela Sverige så att det skulle räcka till vad vi egentligen behöver, säger presschef Maria Adolfsson.

Annons
Annons
X

Bussbolagen har många tomma bussar. Men trots det väljer SJ att inte hyra in extrabussar för att få resenärerna till sina slutdestinationer.

Foto: LEIF R JANSSON, ANNAKARIN DRUGGE/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X