Annons

Tomboys har sin egen klädstil

POJKFLICKOR Mode är för evigt sammanlänkat med frågan om identitet. Att den delvis konstrueras av plaggen människan väljer att bära är tydligt, och blir extra tydligt i frågan om kön. De senaste åren har tomboys blivit en allt vanligare syn i Bangkok.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Oui, 19 år (med flickvännen Prae, 17 år) Hur länge har du klätt dig så här? – Ett år. Vad är tanken bakom stilen? – Jag gillar att hålla det enkelt. Du vet, vädret i Bangkok är alltid varmt så jag försöker att ha på mig så få lager som möjligt. Var hittar du inspiration? – Jag läser tidningar. I sådana som har mycket modematerial. Och så lär jag mig mycket från filmer och tv.

Foto: JONAS GRATZERBild 1 av 7

Maj, 22 år Var hittar du vanligtvis modenyheter och trender? – Jag brukar kolla på Dek-D.com. Där hamnar många thailändska tonåringar som vill ha koll på mode. Var shoppar du oftast? – Jag gillar att åka till Jatujak market. Eftersom det finns massor av olika stilar där och är billigt. Om du bara fick behålla en av sakerna i din garderob, vad skulle det vara och varför? – Min Fossil-väska – eftersom jag just köpt den.Maj, 22 år Var hittar du vanligtvis modenyheter och trender? – Jag brukar kolla på Dek-D.com. Där hamnar många thailändska tonåringar som vill ha koll på mode. Var shoppar du oftast? – Jag gillar att åka till Jatujak market. Eftersom det finns massor av olika stilar där och är billigt. Om du bara fick behålla en av sakerna i din garderob, vad skulle det vara och varför? – Min Fossil-väska – eftersom jag just köpt den.

Foto: JONAS GRATZERBild 2 av 7

Khao-Too, 26 år Var får du din stilinspiration? – Jag brukade surfa på webben för modetrender, men nu finns det en app som heter ”Street band” som har en hel del information och som uppdateras hela tiden. Det är mer bekvämt med dessa kläder än med en traditionell tjejklädsel. Hur reagerar människor omkring dig på din maskulina stil? – Tja ... Jag har klätt mig på detta sätt under många år så det är rimligt att säga att jag är helt bekväm med det. Dessutom är det thailändska folket öppna. De förstår skillnader och accepterar dem – till skillnad från vissa människor i andra länder som jag besökt. De var ganska kritiska till hur jag såg ut.

Foto: JONAS GRATZERBild 3 av 7

Jojo, 25 år Hur väljer du dina kläder? – Ja ... för det första måste det vara bekvämt. Jag är en avslappnad typ av person så jag gillar att ha enkla kläder. Och så måste jag kunna uttrycka mig och min personlighet genom dem. Var hittar du inspiration till din stil? – Personligen tycker jag att titta på modevisningar. Jag gillar att slå på USA: s och Storbritanniens modekanaler på tv. Dessutom ser jag på andra människor och lånar deras stil, men bara sådant som jag tror ska passa mig.

Foto: JONAS GRATZERBild 4 av 7

Field, 22 år Hur väljer du dina kläder? –Jag är en tomboy, så jag väljer mina kläder därefter. Jag klär mig i en mer maskulin stil än vad tjejer normalt gör. Var handlar du? – Jag gillar att åka till Jatujak market. Det finns alla typer av stilar och kläder där. Och även vid Siam finns bra shopping. Hur ofta handlar du kläder? – Ungefär 2–3 gånger i månaden. Vem är din stilikon? – Ellen DeGeneres. Hon är en stor personlighet. Jag gillar henne.

Foto: JONAS GRATZERBild 5 av 7

Fai, 31 år (och flickvännen Aor, 31 år) När började du klä dig så här? – När jag var ungefär 13 år. Hur såg din stil ut då? –Då var hiphop poppis så jag klädde mig i överdimensionerade t-shirtar och baggy jeans ... Hur kändes det när du klädde dig som en tomboy första gången? –Tja ... jag kände mig säker. Jag kände att jag kunde uttrycka min identitet genom mina kläder. Det var en bra känsla. Vem är din idol? – Sångaren i Maroon 5, Adam Levine. Han har sin egen stil, därför gillar jag honom.

Foto: JONAS GRATZERBild 6 av 7

Aun, 22 år Var snappar du upp modenyheter? – Jag gillar att surfa på nätet efter nya trender och stilar. Det finns så mycket där och jag är intresserad av både asiatiska och västerländska stilar. Var handlar du? –Jag gillar Uniqlo. De har ett stort utbud av kläder och är inte för dyra. Och så gillar jag att åka till Jatujak market. Vem är din stilikon? – Jag gillar Johnny Depp, hur han klär sig. Han ser väldigt cool ut.

Foto: JONAS GRATZERBild 7 av 7

Modebranschen försöker regelbundet lansera kjol för män, och de senaste åren har kvinnor uppmuntrats att ta en tur i makens garderob. Boyfriend jeans har blivit ett etablerat begrepp. Trots det fascinerar crossdressing fortfarande i dag, 400 år efter Shakespeare och sisådär 100 år efter Virginia Woolf.

Just nu visas Christer Strömholms bilder från 1950- och 60-talet av transvestiter i Paris på Fotografiska och på Stadsteaterns scen i Skärholmen har pjäsen Orlando just haft premiär. SvD:s Lars Ring kallade Robert Fux tolkning av rollen som man/kvinna ”alldeles magisk och självklart sevärd” (se sidan 9). Motsatsen – där kvinnor tar på sig en mer maskulin roll – är inte lika uppmärksammat, även om boken/tv-serien/pjäsen Dårfinkar och dönickar älskats av många och vi nyligen såg Glenn Close som Albert Nobbs på bio. Apropå det sägs Greta Garbo ha varit den första kvinnan som bar byxor på film.

Annons
Annons
Annons