Annons

Regeringen säkrar åtta flyglinjer inom Sverige

Foto: Erik Simander/TT

Regeringen inför allmän trafikplikt för att kunna upprätthålla samhällsviktiga transporter. Det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Under strecket
TT, SvD
Publicerad

Samhällsviktiga transporter måste kunna upprätthållas, säger infrastrukturministern.

– Skulle vi inte vidta några politiska åtgärder ligger ett totalt stopp för den svenska inrikestrafiken framför oss. Så får inte ske, säger Emil Källström.

De flyglinjer som omfattas är Kiruna–Arlanda, Luleå–Arlanda, Umeå–Arlanda, Östersund–Arlanda, Skellefteå–Arlanda, Örnsköldsvik–Arlanda, Sundsvall–Arlanda samt Visby–Arlanda, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centern.

– För att göra detta på ett kostnadseffektivt sätt kan dessa linjer slingas med mellanlandningar. Vi återkommer om hur, säger han.

– Vi kommer att påbörja förhandlingar med lämpliga operatörer. I första hand kommer vi samtala med företag som bedriver verksamhet i dag, säger Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör.

På frågan om siffran 105 miljoner – som är beloppet som avsatts för upphandlingen – räcker svarar Tomas Eneroth att regeringens bedömning är att trafikplikten som längst ska gälla i fem månaders tid.

– Det är en annan typ av flygtransporter än vi är vana vid, men det är ett bra sätt att klara miniminivån och säkra samhällsviktiga transporter, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons