Oscar Rossi:Tom Waits en 60-åring som bara blir yngre

I takt med att privatpersonen Tom Waits blivit äldre och stadgat sig har musikern Waits ­ständigt föryngrat sig. 70-talets sentimentala jazzluffare har utvecklats till en experimenterande existentialist.

Under strecket
Publicerad

Vital jubilar - Tom Waits fyller 60.

Foto: MARKUS SCHREIBER/AP
Annons

I dag fyller Tom Waits, rockmusikens store särling, 60 år. Låt vara att ålder inte är annat än en innehållslös sifferkombination, men för att förstå artisten Waits är frågan om ålder dock relevant: Bob Dylans iakttagelse att vissa var äldre förr men blir yngre med åren är särskilt träffande i fallet Waits, som redan i början av sin karriär, som alla alkoholiska romantikers skyddshelgon och besjungaren av det urbana Amerikas bakgator, uppfattades som en hemtrevligt insutten soffa. ”Vem är den där killen?” frågade den legendariska jazztrummisen Shelly Manne, 29 år äldre än Waits, när de möttes 1976 vid inspelningen av Waits fjärde skiva ”Small Change”. ”Han måste vara den yngsta gamla stöten jag träffat i mitt liv – eller så den äldsta pojkvaskern.”

Omskrivet kunde Mannes förundran lyda såhär: Vem är denna luffarromantiker till beatnik med hjärtat i det förflutna och, som det heter, en gammal själ? Frågan är inte helt enkel att besvara, eftersom den enda säkra uppgiften om personen Tom Waits är just födelsedagen. Resten är myt: Tom Waits är en berättare och den bebopande luffaren ”Tom Waits” är hans bästa skröna, för vilken de faktiska folkbokföringsbara sanningarna inte är relevanta. I sina notoriskt opålitliga intervjuer har han i flera omgångar omdöpt sina barn, medan han själv ska ha fötts vid en ”mycket ung ålder i baksätet på en taxi”.

Annons
Annons
Annons