Tom Britton: Då behöver Sverige ändra sin coronapolitik

Foto: Emma-Sofia Olsson

PODD | 13 maj. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen intervjuas Tom Britton av Ivar Arpi om antalet dödsfall i corona. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

Folkhälsomyndigheten har undvikt att prata om döden, men nu cirkulerar det siffror på vad vi i Sverige måste förbereda oss på. Det har pratats om allt mellan 5 000 till 20 000 döda, ja hela vägen upp till 40 000 i några scenarion.

Och eftersom Sverige inte har som uttalad ambition att hålla nere R-värdet under ett, som många andra länder har, och vår statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att vi sannolikt kommer uppnå flockimmunitet innan vi har ett vaccin så borde man kunna räkna på hur många totalt som kan dö innan Sverige är säkrat.

“Om det är under 10 procent som har varit smittade i Stockholm, då kommer det krävas allt för många dödsfall för att nå flockimmunitet. Då kommer Sverige behöva ändra sin policy.”

I dagens podd intervjuas Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet, som bedömer att antalet dödsfall troligen landar i häradet 6 000-14 000. Ledarsidans Ivar Arpi ställer frågorna.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons