Tolstojs livsregler – om sex, mat och sömn

Lev Tolstoj 1908 på den enda färgbilden av författaren. Bilden är en av Sergej Prokudin-Gorskijs berömda bilder. Den 20 november är det 105 år sedan författaren dog.
Lev Tolstoj 1908 på den enda färgbilden av författaren. Bilden är en av Sergej Prokudin-Gorskijs berömda bilder. Den 20 november är det 105 år sedan författaren dog. Foto: Sergej Prokudin-Gorskij

”Promenera en timme varje dag”, ”Undvik söt mat.” Det är några av de livsregler författaren Lev Tolstoj som 18-åring formulerade i sin dagbok. Några av hans regler är helt moderna än i dag – men absolut inte alla.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När Tolstoj dog på en järnvägsstation den 20 november 1910, 82 år gammal, var han den mest berömda mannen i Ryssland. Inte minst romanerna ”Krig och fred” och ”Anna Karenina” är böcker som fortfarande läses.

Tolstolj var greve, född in i aristokratin, men gjorde större delen av sitt liv uppror mot traditionella föreställningar på de flesta områden. Sajten tolstoytherapy.com har samlat hans levnadsråd i en artikel, hänvisande bland annat till hans dagbok. I dagboken, som Tolstoj påbörjade när han var 18 år, antecknade han hur många timmar som skulle avsättas för studier, respektive fritid och måltider. Där fanns också plats att följa upp hur han följde sina regler, skriver Tolstoj therapy: vissa dagar stod det ”gjorde ingenting”, ”gjorde saker dåligt” eller ”försov mig”. Här är några av hans levnadsregler:

Annons
Annons
Annons