Annons
X
Annons
X

Tolgfors välkomnar centerns lagförslag

Folkpartiet är positivt till centerpartiets förslag att stoppa signalspaning mot svenskar. Försvarsminister Sten Tolgfors välkomnar ­inspelet, men vill i dagsläget inte kommentera innehållet.

Sten Tolgfors (m) träffar inom kort företrädare för centerpartiets riksdagsgrupp, för att få detaljerad information om förslaget att FRA tills vidare inte ska få spana på svenskar. Försvars­ministern välkomnar ”konstruktiva inspel” i den pågående ­processen, som ska resultera i en tilläggsproposition i december.

–Vi kommer seriöst att ta till oss förslagen och ge dem samma beredning som de förslag vi själva redan tittar på. Vi måste titta på det här på djupet, utifrån juridiska aspekter, tekniska aspekter och underrättelseaspekter, förklarar Sten Tolgfors.

Som SvD berättade igår vill centerpartiet att den egna regeringen ska frysa delar av den hårt kritiserade signalspaningslagen: tills regelverket har utretts ytterligare ska kommunikation mellan svenska telefoner och datorer gallras bort. Sten Tolgfors vill ännu inte ge sin syn på en sådan modell.

Annons
X

–Jag kommenterar inte det nu, av den enkla anledningen att jag tycker att man först ska ge alla de förslag som finns på vårt bord samma beredning.

Dessutom, poängterar försvarsministern, har även folkpartiet en intern arbetsgrupp.

–De måste också få en chans att ge sina inspel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Folkpartiets referensgrupp, som har till uppdrag att ta fram förbättringar av FRA-lagen, träffades igår. Under mötet diskuterades också centerpartiets förslag.

  –I grunden är vi positiva. Det är också ett av de förslag som har diskuterats internt i folkpartiet. Kan vi tekniskt och juridiskt ­ytterligare garantera att man inte ska spana på personer som skickar mejl mellan sig i Sverige, men som passerar gränsen, är det ­något vi välkomnar, säger partisekreteraren Erik Ullenhag.

  Även partikamraten Camilla Lindberg, den enda borgerliga riksdagsledamot som röstade nej till signalspaningslagen, tycker att det nya förslaget är ett ”stort steg i rätt riktning”. Men hon är inte helt nöjd.

  –Det vore glädjande om centern som helhet ville ansluta sig till kravet på en grundlig parlamentarisk utredning av hur svensk signalspaning ska se ut i framtiden.

  Else-Marie Lindgren, krist­demokraternas försvarspolitiska talesperson, vill inte kommentera centerpartiets lösning.

  –Det är viktigt att vi nu, i lugn och ro, får arbeta fram ett så bra lagförslag som möjligt. Det är ­resultatet som räknas i höst, ­säger hon.

  Thomas Bodström (s), ord­förande i justitieutskottet och ­ivrig kritiker av FRA-lagen, tycker att centerpartiets förslag är ett steg i rätt riktning, men det kommer för sent.

  –Det är intressanta frågor de tar upp. Men det visar ytterligare hur viktigt det är att vi tar ett brett grepp om det här.

  Han tror att debatten om FRA kommer att fortsätta i ”all oändlighet om man ska ta en fråga i taget”. Därför är det bättre att riva upp lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning.

  –Då kan man relativt snabbt få en ordentlig lag som man har förtroende för i olika läger och över partigränserna. Det också på det sättet vi får den bästa säkerheten för Sverige.

  Miljöpartiets språkrör Peter ­Eriksson tycker också att lagen ska rivas upp och menar att det är ”komiskt” med alla borgerliga idéer som har lanserats sedan riksdagsbeslutet i juni.

  –Först kommer folkpartister och pratar om ett helt annat ­alternativ och sedan kommer centern och pratar om ett annat. Det är väldigt svårt att ta det på allvar i det här läget, säger Peter Eriksson.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X