Annons

Tolgfors ord upprör FOI-chefer

Försvarsminister Sten Tolgfors skyller ifrån sig. Ansvaret för militärsamarbetet med Saudiarabien ligger hos regeringskansliet – inte FOI. Det säger förre generaldirektören Madelene Sandström när hon för första gången ger sin bild av affären. Även Jan-Erik Rendahl, som tidigare var tillförordnad generaldirektör på FOI och var den som skrev under avtalet med Saudiarabien, är stark kritisk till försvarsministerns agerande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: SCANPIXBild 1 av 3

FOI:s tidigare generaldirektör Madelene Sandström.

Foto: SCANPIXBild 2 av 3

Sven Tolgfors avgick våren 2012 i efterdyningarna av Saudiaffären. På tisdagen är han hörs han åter av konstitutionsutskottet.

Foto: TOMAS ONEBORGBild 3 av 3

– Jag hade inte tänkt svara på några frågor, men jag blev upprörd när jag hörde vad Sten Tolgfors sade på presskonferensen. Det kanske är för grovt att säga att han ger en felaktig bild, men den gränsar till det, säger Madelene Sandström.

Som tidigare generaldirektör för Totalförsvaretets forskningsinstitut, FOI, har hon under en veckas tid varit mitt i stormen kring avslöjandet om planerna på svensk hjälp till en militäranläggning i Saudiarabien. Enligt de hemliga dokument som läckt ut planerade Sverige att hjälpa till att bygga en anläggning för renovering och modifiering av pansarvärnsvapen i Saudiarabien.

Annons
Annons
Annons