Annons
X
Annons
X

Tolgfors lämnar riksdagen

Tio månader efter att Sten Tolgfors (M) avgick som försvarsminister lämnar han nu även sin riksdagsplats. Beskedet ger han själv på sin Facebook-sida. ”Jag har i dag bett riksdagens talman, Per Westerberg, om att få bli entledigad från uppdraget som riksdagsledamot”, skriver Tolgfors.

Av SvD, TT
[object Object]
Sten Tolgfors lämnar riksdagen. Foto: TOMAS ONEBORG

Redan i höstas meddelade Tolgfors rekryteringskommitéen i Örebro län att han inte skulle kandidera. Detta för att ge nya kandidater chans att komma på plats innan valet 2014, förklarar han i Facebook-inlägget som han publicerade vid 19-tiden på fredagskvällen.

”Jag har de senaste dagarna talat med talmannen, gruppledaren, partisekreteraren och statsrådsberedningen om mitt beslut”, skriver Tolgfors, vars tillkännagivande kommer bara ett par dagar efter att jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) meddelade att hon lämnar regeringen med omedelbar verkan.

Att sammanfatta sina 20 år i rikspolitiken på några få rader menar Tolgfors är svårt. Han lyfter dock i sitt inlägg bland annat fram moderaternas förnyelsearbete efter valnederlaget 2002 som något av det mest minnesvärda.

Annons
X

”Jag minns hur jag en gång som muffare, på väg från stationen till MUFs centrala kansli, passerade förbi riksdagen och önskade att en gång själv få bli ledamot. Att jag skulle få bli talesman i asyl- och integrationsfrågor, skolfrågor och en kort tid ordförande i Utrikesutskottet fanns inte ens i tanken. Än mindre statsråd”, skriver Tolgfors vidare.

Samtidigt tillägger han att politiken är ”lika fascinerande som krävande”.

”Politiken kräver mycket av alla som verkar i den, men också av våra familjer”, skriver Tolgfors.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Min uppgift som försvarsminister var att utveckla och besluta försvarsreformen. När denna huvuduppgift var gjord var det dags att gå vidare, som jag redovisade i våras. Nu är det dags att gå vidare också från riksdagen till andra uppgifter”, fortsätter han.

  Nu väntar ett nytt arbete, men vad det handlar om framgår inte.

  ”Jag kommer att återkomma kring det lite längre fram”, skriver Tolgfors.

  – Jag respekterar hans beslut och önskar honom lycka till i framtiden, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se

  Stockholm TT och SVD.SE

  Annons
  Annons
  X

  Sten Tolgfors lämnar riksdagen.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X