Tolgfors lämnar ett försvar i kris

Trots att försvarsministern nu avgår återstår många frågetecken kring hans och regeringens agerande när det gäller Saudiaffären. Dessa kräver svar. Den bild av försvaret som regeringen målar upp stämmer inte heller. Problemen är många och kräver lösningar, skriver Peter Hultqvist (S).

Under strecket
Publicerad
Annons

Försvarsminister Sten Tolgfors har avgått men frågetecknen kring hans och regeringens agerande i samband med vapensamarbetet med Saudiarabien består. Vi socialdemokrater krävde redan i vår första kommentar efter Ekots avslöjande att det var viktigt att regeringen klargjorde alla omständigheter. Alla fakta om vad som har hänt måste upp på bordet.

Nu ska åklagaren och Justitiekanslern göra sin granskning, sedan ska Konstitutionsutskottet ta vid. Sten Tolgfors kommer trots sin avgång att få medverka i KUs granskning precis som alla andra som har kunskap i ärendet, inte minst statsministern. Det svenska folket har rätt att få veta sanningen om vem som gjort vad i Saudiarabien-affären. Först då kan ansvarsbördorna fördelas på ett korrekt sätt.

Annons
Annons
Annons