Annons

Tolererad men aldrig tillfullo tämjd

Lömsk och ondskefull har vargen under hundratals år ansetts i Europa, och det ansågs vara ett tecken på framsteg när rovdjuret på många håll utrotades. Idag går en spricka mellan stad och landsbygd vad gäller den spillra av stammen som ännu finns i Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vårt moderna samhälles motstridiga föreställningar om vargen är inga dagsländor. Upprinnelsen finns i historien men också delvis i ett geografiskt fjärran. Skräck, hat, fascination och beundran är vargens urgamla följeslagare.

Kwakiutl, Tsimshian och Tlingit är besvärjelser ur det förgångna. Namn på några indianstammar på den nordamerikanska västkusten som gav rovdjur en nyckelroll i sin klanidentitet. Varg kunde därför ses triumfera på totempålarnas krön. Den stora respekten och vördnaden för rovdjur delas med många andra ursprungsfolk världen över men hos nordvästkustindianerna är just totemexponeringen extra spektakulär. Antropologer har analyserat detta. På vilket sätt är man exempelvis en varg om man ingår i vargklanen? Frågor om identitet och identifikation har vridits och vänts på.

Annons
Annons
Annons