X
Annons
X
Gunilla Lundgren i samspråk med Emirhan Erol.
Gunilla Lundgren i samspråk med Emirhan Erol. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Tog hus i helvete efter Pippi – ”kallas landsförrädare”

Långläsning

I 30 år har Gunilla Lundgren sett till att Nobelpristagare har tagit sig ut till förorten. I år höll krisen i Akademien på att sätta käppar i hjulet, fram till att en av hennes gamla elever såg till att det blev en litteraturpristagare även i år.

Halvspråkiga. Så kallades barnen i Rinkeby under 1970- och -80-talet.

– Har du hört nåt så dumt. Att behärska fler språk än ett är ju en tillgång, inte något som gör en halv, säger författaren Gunilla Lundgren medan hon gräver i sin väska efter nycklarna till lärarrummet på Rinkebyskolan.

Gunilla Lundgren i samspråk med Emirhan Erol.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 13

Gunilla Lundgren och Alexandra Pascalidou.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 13

Den kinesiske författaren Mo Yan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012. Han ser barnen i Rinkeby som framtiden skriver han i Rinkeby biblioteks gästbok.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 13

”Visst är det kul när jag kommer till skolan och biblioteket i Rinkeby, men det är de engagerade lärarna och bibliotekarierna som gör grovjobbet. De är mycket viktigare än jag”, säger Gunilla Lundgren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 13

Gunilla Lundgren omgiven av några av eleverna i årskurs 8 på Rinkebyskolan: Ionut Ionescu, Abdikarin Hassan, Emirhan Erol, Halil Simsek , Evin Köyluoglu, Adrian Issa och Jasmine Elmi. Längst till vänster står Lotta Silfverhielm som är konstnärligt ansvarig.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 13

Gunilla Lundgren i publiken vid Den nya akademiens tillkännagivande av Maryse Condé på Stadsbiblioteket. På scenen står hennes gamla elev Alexandra Pascalidou.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 13

Intäkterna för böckerna som skapats av Gunilla Lundgren och den romska skrivarverkstaden har finansierat ett litet bibliotek i en fattig förort till Bukarest. ”Det kommer inte att förändra världen, men det är en realistisk sak som glädjer mig.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 13

I trettio år har Gunilla Lundgren sett till att världsförfattare och Nobelpristagare kommit till Rinkeby. Från början i samarbete med konstvetaren Elly Berg som avled 2010. I dag har illustratören och kulturpedagogen Lotta Silfverhielm det konstnärliga ansvaret.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 13

”Hej raringar”, säger Gunilla Lundgren när elever från fjolårets Nobelklass flockas runt henne. Från vänster: Somaya Salah och Shams Al Nadji.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 13

Rania Hassooni och Jasmine Elmi har många åsikter kring den text de ska framföra inför Maryse Condé.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 13

Irini Mita och Leila Fridberg White går i den klass som i fjol välkomnade Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro till Rinkeby. Leila var konferencier. ”Jag var jättenervös för det var så mycket folk och kameror, men det gick bra. Jag skulle vilja göra det varje år” säger Leila.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 13

Denys Klum får veta att hans illustration av Maryse Condé blir omslag till den tidning eleverna sammanställer till pristagaren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 13
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X
Annons
X