X
Annons
X

Tobin Properties aktie åkte berg- och dalbana efter vinstvarningen

Bostadsutvecklaren räknar med ett lägre rörelseresultatet för helåret på grund av planföreningar. Vinstvarningen fick aktien att rasa med 7 procent efter två timmars handel men slutade handelsdagen på plus 6 procent. I veckan har det också kommit statistik från Konjunkturinstitutet som visar att byggandet pekar nedåt i den svenska huvudstaden för första gången på fem år.

Läs mer om Marknadsveckan
undefined
Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var under torsdagsmorgonen som fastighetsutvecklaren kom med sin vinstvarning. Bolaget sänkte sin prognos för rörelseresultatet för helåret till 75-125 miljoner kronor. Det kan jämföras med den tidigare prognosen på 150-200 miljoner kronor som lämnades i samband med delårsrapporten för det första kvartalet.

Att vinstprognosen nu revideras beror främst på planförseningar, vilket innebär att intäkter på 44 miljoner kronor förväntas flyttas fram till nästa år. Bolaget har även som en konsekvens av de förändrade marknadsförutsättningarna justerat sina försäljnings- och prisantaganden.

I veckan kom även statistik från Konjunkturinstitutet som visar att byggandet pekar nedåt i den svenska huvudstaden för första gången på fem år. Det är 72 företag i byggsektorn som svara på undersökningen som gjordes på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Annons
X

– Rent generellt är det negativa tongångar just nu och vi ser också fallande trend för både anbudspriser och orderstockar i huvudstadsregionen. Samtidigt har vi en stark befolkningstillväxt som motiverar ett fortsatt byggande, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

En högre andel av företagen i Stockholms byggsektor uppger att de har en minskande byggverksamhet jämfört tidigare. Totalt 72 företag i Stockholm har tillfrågats.

Flera relevanta nettotal för byggandet är nu negativa.

– Det har varit snabba kast i bostadsbranschen och på bara några år har amorteringskrav både införts och skärpts. Skärpningen har vi varit kritiska till eftersom den infördes snabbt och utan utvärdering av det initiala amorteringskravet. Jag befarar att alla de restriktioner som införts under senare tid har bidragit till osäkerheten. Bostadsmarknaden skulle må bra av större förutsägbarhet där politiken utformas som en helhet med brett stöd, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Annons

Läs även

Annons
X
Annons
X
Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X