Tobias, 11, vann VM i Pokémon

I flera år har Tobias från Norge spelat kortspelet Pokémon. Nu har han vunnit VM. "Det är lite galet att tänka att jag är världsmästare."

 Mästare! Tobias vann många ovanliga Pokémon-kort.
Mästare! Tobias vann många ovanliga Pokémon-kort. Foto: Stig B. Hansen

Tobias kom nyligen hem från USA med något ovanligt i handbagaget – en tre kilo tung Pikachu-statyett. Det är beviset på att han blev världsmästare under VM i Pokémon för juniorer. 

–  Det är både roligt och egentligen lite galet att tänka på att jag är världsmästare, säger han.

Tobias har spelat väldigt bra i ­olika Pokémon-matcher runt om i Europa i år. Därför blev han också inbjuden till VM i USA. Tillsammans med familjen reste han dit i somras. För att komma till finalen var han tvungen att spela tio matcher mot deltagare från hela världen. Han förlorade inte en enda match, men det var nära.

–  Hade jag fått tio till skador i den ena matchen hade jag förlorat den, säger Tobias.

Hur?

–  Det är ganska komplicerade regler i Pokémon. Man spelar mot varandra med kort som har olika styrkor och egenskaper. Det är viktigt att pröva och lista ut hur motståndaren tänker. Men egentligen är jag lite trött på att förklara allt. Alla tror att jag spelar Pokémon Go.

Spelar du Pokémon Go också? Vilken level är du på?

–  Ja, 24.

Det var i Anaheim i USA som VM arrangerades. Här ligger också Disneyland, men dit åkte inte Tobias. Han ville hellre för­bereda sig inför VM.

–  Min syster och min mamma åkte till Disneyland men jag ville hellre kolla in platsen där jag skulle spela. Dessutom klarade jag inte av att tänka på så mycket annat än Pokémon, berättar han.

I Pokémon är det en bra idé att försöka lista ut hur motståndaren ska spela. Tobias hade läst på om några av motståndarna innan han spelade mot dem. Foto: Stig B. Hansen

Tobias har spelat Pokémon i många år, men det är först de ­senaste två åren som han har spelat matcher utanför Norge.

–  När jag vaknade på mor­gonen då jag skulle spela finalen var jag helt ­illamående, för att jag var så nervös. Jag kunde inte ens äta frukost, säger han.

Finalen spelades på en stor scen framför publik. Matchen visades också på en stor tv-skärm och på internet.

–  Eftersom vi inte trodde att jag skulle vinna hade vi beställt flyg hem lite för tidigt. Därför hann jag inte gå på prisutdelningen. Men jag fick priserna ändå, säger Tobias och tittar på hyllan i vardags­rummet där Pikachu nu står och ler.

Mästare! Tobias vann många ovanliga Pokémon-kort.

Foto: Stig B. Hansen Bild 1 av 2

I Pokémon är det en bra idé att försöka lista ut hur motståndaren ska spela. Tobias hade läst på om några av motståndarna innan han spelade mot dem.

Foto: Stig B. Hansen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X