Annons

Tobé: ”Vi stänger dörren för ekonomiska migranter”

”Invandringspolitiken fungerar inte, varken till Sverige eller Europa, och vi behöver förändra den i grunden”, säger Tomas Tobé (M).
”Invandringspolitiken fungerar inte, varken till Sverige eller Europa, och vi behöver förändra den i grunden”, säger Tomas Tobé (M). Foto: Tomas Oneborg

Idén med särskilda asylcenter utanför EU drivs bland annat av de svenska Moderaterna. Men hur tror partiets toppkandidat i EU-valet, Tomas Tobé, att de ska bli verklighet, när inget land vill hysa de hundratusentals människor som varje år försöker ta sig till Europa?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Vi ska ha så mycket gemensam invandringspolitik som möjligt. Annars får vi den situation vi ser nu, med mer gränskontroller mellan europeiska länder”, säger Tobé.

Foto: Tomas Oneborg

Tomas Tobé var Moderaternas partisekreterare 2015–2017 och därefter partiets rättspolitiska talesperson. Han är riksdagsledamot sedan 2006.

Foto: Tomas Oneborg

Det är ett dilemma som många politiker våndas över just nu. Hur ska EU hantera den ström av migranter som vill till vår del av världen – på flykt från krig, eller enbart på jakt efter ett bättre liv? Frågan blir inte mindre aktuell av att världens snabbaste befolkningstillväxt sker i Afrika på andra sidan Medelhavet och att kontinenten tros ha 2,5 miljarder invånare om 30 år, en fördubbling mot dagens 1,2 miljarder.

Moderaterna är långt ifrån ensamma om att vilja se särskilda asylcenter utanför Europa, frågan har stötts och blötts i EU i flera år. Fördelen – enligt anhängarna – är att de människor som inte har asylskäl då aldrig sätter sin fot på europeisk mark.

Annons
Annons
Annons