Annons

Tobé: ”Svajigt och slarvigt om M-förslag”

Foto: Jessica Gow/TT

Kritiken från SvD:s ledarsida mot M:s förslag om åtgärder mot moralpoliser är svajig och slarvig. Det replikerar Moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé. Kolumnisten Jesper Sandström svarar direkt.

Under strecket
Publicerad

Jesper Sandström framför i en kolumn kritik mot Moderaternas förslag om att komma tillrätta med så kallade moralpoliser. Bakgrunden till förslagen är det hedersförtryck som idag är vardag för ett stort antal flickor och kvinnor i Sverige. Vi kan aldrig acceptera att enskilda individer eller grupperingar tar sig rätten att begränsa andras frihet som en del av en hederskultur. För det krävs politiska åtgärder och inte bara mer prat.

Sandströms text handlar dock inte så mycket om de problem som faktiskt finns. Han är istället fokuserad på att kritisera ett av de förslag som Moderaterna lade fram – nämligen att det ska införas ett nytt brott som ska omfatta tvång och otillbörliga påtryckningar som syftar till att upprätthålla heder. Det kommer alltså inte vara tillräckligt att döma någon för brott endast för att denne ”håller koll på” andra människor och förslaget är inte heller avgränsat till att bara gälla ”religiösa i förorter”. Det är lite oklart varifrån Sandström hämtar dessa citat – klart är dock att de inte kommer från förslaget i sig (dessa finns för övrigt att läsa på Moderaternas hemsida vid eventuellt intresse att gå till källan). Sen ligger det i sakens natur att med nya regler kommer nya avgränsningsproblem – men det får inte hindra att beteenden som är klandervärda ska kriminaliseras.

Annons
Annons
Annons