Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Tobé eller inte Tobé?

Moderaterna partisekreterare Tomas Tobé.
Moderaterna partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Pontus Lundahl/TT

Expressen avslöjar att Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé felaktigt har använt bonuspoängen kopplade till hans riksdagskort för resor, och för dessa poäng köpt privata resor och dessutom vin.

”Det är olämpligt”, säger partiledaren Anna Kinberg Batra till Expressen.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Beloppet ifråga är inte helt obetydligt. Det sammanlagda värdet av den privata konsumtionen uppges vara 10 865 kronor. Tobé har nu lämnat in en rättelse och riksdagsförvaltningen kommer att korrigera det felaktiga i ett löneavdrag.

  Annons
  X

  Skandalen kan tyckas komma olägligt för ett parti som pressas hårt i opinionen.

  Å andra sidan är Anna Kinberg Batra i behov av en syndabock. Hennes politiska omsvängning har inte riktigt gått hem i opinionen. Moderaterna faller i mätningarna, trots ansträngningarna. Blickarna har redan länge varit riktade mot Tobé.

  Behöver man byta partisekreterare, så är det enklare än någonsin i detta ögonblick.

  Men Moderaternas fall i opinionen beror inte på partisekreteraren, så att ge honom sparken vore – i alla fall av den anledningen – huvudlöst. Problemet för Moderaterna är snarare att deras förtroende i viktiga frågor, som brottsbekämpning och invandring, anses delvis förbrukat.

  Förtroende byggs upp långsiktigt. En gissning är att Tobé sitter kvar på sin post även efter denna skandalvecka. Men säker kan han inte vara.

  Annons

  Moderaterna partisekreterare Tomas Tobé.

  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X