Annons
X
Annons
X

Tobaksindustrins aggressiva marknadsföring ett allvarligt hot

Tobaksindustrins aggressiva marknadsföring riktad till kvinnor och unga är ett allvarligt hot mot deras hälsa och mot folkhälsan. Det är hög tid att ta krafttag för att skydda kvinnor, barn och ungdomar mot detta hälsohot. Ett viktigt steg för svensk del är att snarast följa mer framsynta länders exempel och begränsa marknadsföringen genom att införa dold försäljning av tobaksvaror! Det skriver ett antal chefredaktörer och överläkare med flera.

Amelia Adamo, Annika Jankell och Alexandre Charles m.fl. vill stoppa all tobaksreklam.
Amelia Adamo, Annika Jankell och Alexandre Charles m.fl. vill stoppa all tobaksreklam. Foto: SCANPIX

Varje år börjar omkring 16000 ungdomar under 18 år att röka i Sverige. Uppåt hälften av dem kommer att dö i förtid av sin rökning. När länsstyrelsen i Stockholms län nyligen gjorde en enkätstudie bland ungdomar låg andelen rökare i nian och i gymnasiets andra årskurs på samma höga nivå som 2004.

Tobaksfria veckan, vecka 47, riktar uppmärksamheten mot ett folkhälsoproblem som trots minskande rökning fortfarande är ett av våra största. År 2009 hade vi i landet omkring 850000 vuxna rökare och 800000 snusare. Totalt sett är fortfarande långt över en miljon människor i Sverige dagliga tobaksanvändare. Så länge som tobaksindustrin lyckas rekrytera nya kunder i uppväxande generationer kommer tobaken att fortsätta försämra hälsa och livskvalitet för många människor – samtidigt som den orsakar samhället stora kostnader.

Ungdomar och kvinnor är högintressanta målgrupper för tobaksindustrins marknadsföring här hemma och i andra delar av världen. Tobaksindustrin gör vad den kan för att med skräddarsydda produkter och reklambudskap som kopplar tobak till frigörelse, självständighet och skönhet lockas kvinnor och flickor in i tobaksberoende.

Annons
X

Några av oss som står bakom den här artikeln arbetar på i medievärlden och lägger ofta märke till oroande exempel på att rökning och snusande glorifieras eller i vart fall skildras som något normalt och naturligt. Inte minst många av de mest populära och inflytelserika ungdoms- och tjejbloggarna ger en sådan bild av tobaken. Vare sig det handlar om medveten, industrisponsrad marknadsföring eller ej, är vi övertygade om att dessa sätt att visa rökning och snusande påverkar ungdomar att bli mer intresserade av att själva använda tobak.

Vi vill uppmana bloggskribenter och andra mediekollegor till en kritisk hållning i tobaksfrågan. Lyft blicken och se det större perspektivet. Vem tjänar på att unga tjejer börjar röka och snusa? Hur fri är den som är beroende av nikotin?

Samtidigt måste nu lagstiftarna göra sitt yttersta för att begränsa marknadsföringen av tobak och skydda tobaksindustrins målgrupper i Sverige och världen. Därför kräver vi:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Förbjud all direkt och indirekt tobaksreklam – inför dold försäljning!

  Den 27 februari 2005 trädde världshälsoorganisationen WHO:s ramkonvention om tobaksprevention i kraft. Sverige ratificerade den samma år och sommaren 2010 hade närmare 170 länder anslutit sig till den genom ratificering. En av de viktigaste åtgärderna som världens länder enats om genom Tobakskonventionen är att införa heltäckande förbud för marknadsföring av tobak. I Sverige är marknadsföring av tobak till stor del begränsad, men viktiga steg återstår att ta. Ett av de viktigaste är att införa dold försäljning av tobak. Genom att förbjuda exponering av tobak där den säljs kan rekryteringen av nya rökare och snusare minskas. Norge och Island och ett flertal andra länder har redan infört dold försäljning och fler är på väg. Låt inte Sverige hamna längre på efterkälken!

  • Nollvision för tobak

  Andra viktiga lagändringar som kan skydda kvinnor och ungdomar är bildvarningar på tobaksprodukter och förbud mot frukt- och godissmaker i tobak.

  Vår vision är ett tobaksfritt samhälle, en framtid där människor inte längre skadas och dör av tobaksanvändning. Vilken vision har Sveriges regering och riksdag?

  AMELIA ADAMO

  chefredaktör M-magasin

  GUNILLA BOLINDER

  överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset

  LOUISE BRATT

  tjänstledig chefredaktör och Ansvarig utgivare för VeckoRevyn

  ALEXANDRA CHARLES

  1,6-miljonerklubben

  ANNIKA JANKELL

  journalist och programledare

  TITTI SCHULTZ

  programledare RIX FM

  LINDA ÖHRN

  tf chefredaktör och Ansvarig utgivare för VeckoRevyn.

  Annons
  Annons
  X

  Amelia Adamo, Annika Jankell och Alexandre Charles m.fl. vill stoppa all tobaksreklam.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X