Tjuvtitt på årets vårsalong

”Jag är så glad att jag nästan sprängs ”, sa konstnären Meline Höijer Schou efter beskedet om att hon antagits till årets Vårsalong. SvD har följt henne från ­ hemmaateljén i Uppsala till Liljevalchs konsthall i huvudstaden. Vi passade – också på att tjuvkika på ett 89-årigt vårtecken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Meline Höijer Schous Finns det skönhet där jag bor får sin plats i Vårsalongen.

Meline Höijer Schous Finns det skönhet där jag bor får sin plats i Vårsalongen.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Hon var först i Nacka och vände. Ändå har konstnären Meline Höijer Schou chaufför för dagen, men någonstans där i snömodden blev en vänstersväng till en högerdito och vägen till Liljevalchs konsthall, och inlämningen av årets Vårsalongsalster, blev till en krokig historia.

En timme efter utsatt tid hoppar en vilsen men fortsatt upprymd konstnär ut ur den hyrda Statoilbussen för att oroligt kontrollera sitt verk. Målningen Finns det skönhet där jag bor I, verkar ha klarat den långa resan till Djurgården i Stockholm. Men för Meline har den konstnärliga resan varit oändlig. I drygt 15 år har staffliet varit den mest centrala artefakten i Meline Höijer Schous liv. Hon har vaknat med hopp om att dagens ljusa timmar ska vara gynnsamma mot henne och måleriet. Arbetat hårt, både som fri konstnär och med ett lönearbete för att klara hyran. Att visa upp sina verk på utställning har hittills varit förknippat med ångest, men nu har hon bestämt sig för att våga. Och sedan beskedet om att hon är en av de 130 lyckliga som får visa upp sig på Vårsalongen har inspirationen runnit till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons