Annons
X
Annons
X

Tjuvliga härjar på JFK i New York

Kontanter, smycken, elektronik och andra dyra föremål stjäls från det incheckade bagaget på JFK. En passagerare blev av med smycken för 160 000 dollar – och dessutom alla semesterbilder. Enligt källor sker 200 stölder dagligen på flygplatsen.

En tjuvliga härjar på JFK i New York. Man misstänker att stölderna sker i samband med att plan lastas in och ut. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

En tjuvliga härjar på JFK i New York. Man misstänker att stölderna sker i samband med att plan lastas in och ut. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: AP

Tror du att ditt bagage är i säkert förvar när du checkat in det på flygplatsen? Tänk igen – i alla fall om du är befinner dig på JFK:s flygplats utanför New York.

Under den senaste tiden har pengar, smycken och elektronik försvunnit från väskor som checkats in. Och allt tyder på att det är ett insiderjobb på flygplatsen.

– Flygplanens bagageutrymme har blivit som en loppmarknad för flygplatspersonal. De går in där och går igenom allt bagage helt okontrollerat, säger Kenneth Mollin, advokat vars klient kräver ersättning från flygplatsen till CBS.

Enligt källor inom polisen och åklagarmyndigheten sker ungefär 200 stölder dagligen på JFKs flygplats. Och antalet ökar.

Annons
X

Enligt uppgifter kan allt från bagagehanterare till säkerhetspersonalen ingå i ligan som utför stölderna. Man undersöker även om personal från olika flygbolag ingår.

De flesta stölderna verkar dock begås när bagaget lastas in i flygplanen.

Enligt Frank Shea, en före detta polisutredare som har hyrts in av stölddrabbade offer, arbetar stöldligan metodiskt, då de dels inriktar sig på de dyrare väskorna och dels läser adresslappar och går igenom bagage som tillhör familjer i finare områden.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hittar ligan intressanta väskor när de håller på att lasta ett avgående flygplan kan de smuggla undan hela väskan, något som enligt polisen inte väcker uppmärksamhet eftersom det är så många väskor i omlopp.

  – Det har hänt att de bara slängt tillbaka väskan i bilen och ingen reagerade. Andra gånger har de dumpat väskor som skräp för att hämta dem senare, säger Frank Shea.

  Passagerarna vars bagage har blivit stulet meddelas av flygbolagen att bagaget försvann under flygningen.

  Flygbolagen drar sig för att polisanmäla stölder av bagage då det kan vara dålig reklam för företaget. För resenärerna innebär det dock att priset för flygbiljetter ökar eftersom bolagen får ta kostnaden för det stulna/försvunna bagaget.

  Hamnmyndigheten, som äger JFK-flygplatsen säger till CBS att arbetarna på flygplatsen lämnar fingeravtryck och kollas upp i FBI:s databas innan de anställs. På grund av stöldvågen överväger de nu att även installerar fler kameror runt om på flygplatsen för att förhindra stölderna.

  LÄS MER: Se upp för tjuvar på Arlanda

  LÄS MER: Varning för tjuvar på stranden

  Annons
  Annons
  X

  En tjuvliga härjar på JFK i New York. Man misstänker att stölderna sker i samband med att plan lastas in och ut. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X