Analys

Dag Rolander:Tjurrusningen över för Creades

Dag Rolander

Med rötter i Öresund från mitten av 1990-talet har Creades investeringsorganisation utklassat börsen. Så skedde också i fjol och i början av 2014, men nu kan uppgången ta paus, anser tidningen Aktiespararen. Avvakta.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter bodelningen mellan Mats Qviberg och Sven Hagströmer för två år sedan dök strax en objuden gäst upp: Pan Capital, pionjär inom robothandel med aktier, köpte successivt 30 procent i Creades. Eftersom aktien handlades med en substansrabatt på 10–20 procent önskade Pan Capital skingra tillgångarna, det vill säga likvidera bolaget för att tillgodogöra sig värdena fullt ut. Därmed hotades Hagströmers nya företagsbygges långsiktiga förvaltning. Gästen motades ut genom en aktieinlösen för ett år sedan, då Hagströmer valde att inte delta, och därigenom stärkte han sitt ägande till ointagliga 58 procent.

Creades är en akronym för ”creative destruction”, det vill säga ”kreativ förstörelse”, som är det begrepp den österrikiske ekonomen Joseph Schumpeter lanserade för att fånga den typ av konkurrens som tekniska nymodigheter och entreprenörer svarar för. Investerare som träffar rätt i den schumpeterianska konkurrensen mångfaldigar sitt kapital. Creades vill bidra till kreativa omvandlingar och ska kunna spela en ledande roll i de portföljbolag det investerar i. Detta fordrar ägarandelar på 10 procent eller mer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons