Tjurfäktning åter på Mallorca efter två år

På fredagskvällen arrangeras återigen tjurfäktning på Mallorca, sedan lokala regler upphävts av Spaniens författningsdomstol. På bilden tjurfäktning i Pamplona 2014.
På fredagskvällen arrangeras återigen tjurfäktning på Mallorca, sedan lokala regler upphävts av Spaniens författningsdomstol. På bilden tjurfäktning i Pamplona 2014. Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

På fredagskvällen arrangeras för första gången på två år tjurfäktning på spanska Mallorca. Det lokala styret har försökt förbjuda den omstridda traditionen, men Spaniens författningsdomstol ville annorlunda.

Under strecket
Ivar Andersen/TT
Publicerad
Annons

Sommaren 2017 klubbade parlamentet i den autonoma spanska regionen Balearerna en lag vars uttalade syfte var att sätta stopp för tjurfäktning. Men den kontroversiella traditionen förbjöds inte helt, i stället bannlystes användandet av "vassa redskap som kan skada och/eller döda tjuren".

Det fanns en anledning att Balearerna satsade på reglering framför förbud. Ett år tidigare hade den spanska författningsdomstolen hävt ett regionalt förbud mot tjurfäktning i Katalonien. Argumentet var att tjurfäktning är en del av det spanska kulturarvet och att det därför bara är centralregeringen i Madrid som har mandat att besluta om förbud.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons