Tjockisen som fick nog

skönhetsideal Som barn var hon mest stolt över att likna Tjorven. Först i skolan insåg Lotti Törnros att ingen ville leka med henne eftersom hon var för tjock. Nu har hon nypremiär på sin pjäs Mitt liv som tjock; ett 100 kilo tungt inlägg mot det rådande skönhetsidealet. - Jag mår illa av ilska över att vi gått på myten att den som är mager är mest värd, som människa.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hon skrev en pjäs och förlorade en dröm. Belåtet lutar Lotti Törnros sig tillbaka, knäpper händerna om magen och berättar om det fantastiska, det märkliga, att hon inte längre drömmer om att bli smal. Borta är föreställningen att hon, egentligen, är en annan och smalare kvinna, att hennes 100 kilo skulle vara ett slags tillfälligt misstag.

– Äntligen är jag närvarande i det liv som jag faktiskt lever.
Mitt liv som tjock heter hennes pjäs, den som gjorde succé i höstas och nu spelas igen på Teater Scenarios pyttescen tvärs över en gård vid Odenplan i Stockholm. Det är där vi möts, till vänster om den stora våg där publiken ombeds att väga in sig före föreställningen. Många har vägrat, åtminstone att skriva in resultatet i den bok som ligger bredvid. Andra har poängterat, efter måttfulla 53,5 kilo eller 61,7: (Obs. Minst två kilo kläder.) Eller: (Med handväska.)

Annons
Annons
Annons