Tjej, 11: "Jag får inte vara med i gruppen"

Hej!

Det har börjat en ny tjej i klassen och det känns som att hon tar min plats i gruppen. Jag sitter nu bredvid tre tjejer som jag egent­ligen inte hänger så mycket med. ­Tjejerna sitter och viskar på lektionen och när jag kollar på dem tittar de surt till­baka. Jag vill prata med mina ­föräldrar men jag har inte vågat. Vad ska jag göra? Och kan jag få de ”dumma” tjejerna att vara lite snällare mot mig? Hjälp!

Tjej, 11 år

Under strecket
SvD
Publicerad
Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet.

Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet.

Foto: Anonym
Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet.

Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet.

Foto: Anonym
Det är inte samma person som ritat teckningen som skrivit brevet. Foto: Anonym

Hej!

Vad jobbigt det måste vara att känna att den nya tjejen har tagit din plats i gruppen, att hon till och med sitter där du brukade sitta. Du beskriver inte vad de här tjejerna gör annat än att ­titta surt på dig, så jag vet inte om de också har varit taskiga på något annat vis.

Det kan vara otroligt jobbigt om man uppfattar att folk tittar surt på en. Då kan man känna sig osäker och undra om man har sagt eller gjort något dumt.

Jag skulle vilja att din lärare fick reda på hur du känner. Tror du att du skulle våga prata med hen om det hela? Lärare är ofta vana att ta hand om sådana här problem. Kanske ska just dessa tjejer inte sitta ihop, till exempel?

Jag undrar även om du skulle kunna träffa någon av dina gamla kompisar utanför skolan? Dels för att det brukar bli lättare att hänga i skolan om man hänger på fritiden, dels för att du kanske kan ta upp situationen och fråga om det är något som gör att ni inte umgås lika mycket längre.

Jag vet inte varför du inte ­vågar prata med dina föräldrar. Men ett sätt kan vara att visa dem frågan här i tidningen och säga: Vet ni, så här är det faktiskt för mig! (Du behöver ju inte ens säga att det är du som har skrivit frågan.)

Ibland är det så att ens vänner av någon anledning inte längre vill vara med en. Det kan kännas ­supersorgligt. Om det blir så för dig kan det vara bra att försöka hitta nya vänner. Kanske ändå de du sitter med, eller någon annan som du tidigare inte tänkt på?

Jag önskar dig lycka till!

Jenny Jägerfeld, psykolog och författare som varje vecka svarar på läsarnas frågor i SvD Junior

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons