Tjej, 10: ”Jag la min snögubbe i frysboxen!”

Hej Jenny!

Jag har gjort en jättefin stor snögubbe som heter Ölle Frost. Nu när snön började smälta så la jag den i frysboxen som vi har i källaren. När pappa såg det sa han att Ölle inte kan ligga där, för där ska det vara mat. Men om jag tar ut Ölle dör han ju! Vad ska jag göra?

Tjej, 10 år

En tioårig tjej är orolig för att hennes snögubbe Ölle Frost kommer smälta bort och dö.
En tioårig tjej är orolig för att hennes snögubbe Ölle Frost kommer smälta bort och dö. Foto: Dorothy, 8 år

Hej!

Det låter verkligen som om du har gjort en fin snögubbe och som att du har blivit väldigt förtjust i den. Jag förstår verkligen att det känns svårt att ta ut Ölle, eftersom han ju då kommer att smälta bort. Och jag förstår samtidigt din pappa, för jag antar att han skaffade den där frysboxen av en annan anledning än att förvara snögubbar i.

Snögubbar är ju lite som blommor på så vis att de tillhör en viss säsong. På samma sätt som blommor inte kan leva ute på vintern, så kan snögubbar inte leva ute på sommaren. Allt har liksom sin tid. Det är så naturen funkar.

Jag tänker att så länge inte din pappa behöver utrymmet i frysboxen kan väl Ölle få vara där. Men när ni behöver den till mat måste Ölle ut, tyvärr.

Kanske kan du ha en fin ceremoni när Ölle smälter bort? Sjunga en sång, läsa en dikt eller på annat vis hedra honom?

Men du har faktiskt fel i att Ölle dör. Ölle omvandlas bara till ­vatten. Vatten som kommer att hjälpa vårblommorna att slå ut. Så på så vis kommer du att få se Ölle i snödropparna, tussilagorna och krokusarna. Och Ölle kanske får ett rikare och härligare liv när han blir en del av naturens kretslopp än när han ligger där i frysboxen i källaren ihop med Billys panpizza och några gamla frysta ärtor. Tror du inte?

Men om du känner att du verkligen vill spara en snögubbe nästa år så gör då en pytteliten som tar mindre plats i frysen.

Lycka till,

Jenny

En tioårig tjej är orolig för att hennes snögubbe Ölle Frost kommer smälta bort och dö.

Foto: Dorothy, 8 år Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X