Annons
X
Annons
X

Tjeckiskt bud på Vattenfalls brunkol

Det statliga tjeckiska energibolaget CEZ meddelar att man lagt ett bud på Vattenfalls brunkolsverksamhet. Till tyska Handelsblatt säger vd:n Daniel Benes att han efterlyser en politisk plan i Tyskland för kolet fram till 2040.

[object Object]
Vattenfalls vd Magnus Hall. Foto: Maja Suslin/TT

**Det tjeckiska energibolaget CEZ **har lagt ett konkret bud på Vattenfalls brunkolsverksamhet inklusive tio vattenkraftverk i Tyskland.
Det berättar bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt en källa till SvD pågår förhandlingar mellan bolagen.

I en intervju med tyska Handelsblatt säger vd:n på CEZ Daniel Benes att han är medveten om att kolet är på väg ut ur Tyskland, men att han ändå ser en roll under den tyska kärnkraftens utfasning. Den sista reaktorn stängas år 2022. Till Handelsblatt säger Daniel Benes också att han efterlyser en plan från tyska politiker fram till år 2040.

Annons
X

CEZ är till 70 procent ägt av tjeckiska staten och bedriver verksamhet i ett flertal central- och sydeuropeiska länder, samt Turkiet.

**Det har spekulerats i att priset **för Vattenfalls tyska brunkol har gått ner från 25 till 5 miljarder och kanske mycket mindre än så. Bakgrunden är att att elpriserna gått ner och att tyska staten i somras beslutat om en konkret plan att fasa ut den ansenlig del av den tyska kolkraften.

Daniel Benes vill inte kommentera budpriset, men säger att han noterat att elpriserna fallit kraftigt. Han säger vidare att han även är intresserad av de tio vattenkraftvetrken, som följer med i säljpaketet. I dag produceras ungefär hälften av CEZ energi med kolkraft, men ambitionen är att minska den andelen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Budet är enligt pressmeddelandet icke-bindande och gäller för kolkraftverken i Boxberg, Jänschwalde, Schwarze Pumpe, och en del av Lippendorfverket. Det gäller även kolfälten i Jänschwalde, Nochten, Reichwalde, Welzow-Süd, och Cottbus Nord samt tio vattenkraftverk.

  **Även två andra tjeckiska **grupper har visat intresse: Dels Cech Coal och dels kraftbolaget EPH. Den sistnämnda anses av flera analytiker ligga bäst till för att köpa Vattenfalls brunkol. EPH kontrolleras av den slovakiske affärsmannen Patrik Tkac och den tjeckiske affärsmannen Daniel Kretinsky.

  Utöver de tre tjeckiska bolagen överväger också tyska energibolaget Steag att lägga ett bud tillsammans med finansbolaget Macquarie.

  Steag är enligt tyska medieuppgifter berett att betala 1,8–2,7 miljarder kronor.

  Vattenfalls vd Magnus Hall sade i SvD på onsdagen att han inte utesluter att behålla kolkraften. Vattenfall ska vara klar med processen under våren och få direktiv av regeringen lagom till sommaren.

  Annons
  Annons
  X

  Vattenfalls vd Magnus Hall.

  Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X