Recension

3 systrarTjechovs detaljer och livsnerv väl tillvaratagna

Under strecket
Publicerad
Annons

Svarta skifferplattor täcker golvet och orientaliska mattor löper längs scenrummets två diagonaler. Soldater rör sig över spelplatsen i en koreografi som stiliserat tecknar pennalism och sexuella övergrepp på tjänsteflickor och underordnande.
Så tecknas en lite annan bakgrund än den brukliga åt Tjechovs historia om de tre systrarnas tillvaro i en rysk landsortsstad. I texten står militärerna för den friska fläkten från stora världen, för fester, förälskelser och parader – för möjligheten att liksom de passerande brigaderna en gång komma härifrån. I Christian Tomners uppsättning på Helsingborgs stadsteater blir de också en ständig påminnelse om krig, om våldet och utsattheten som lurar under ytan.

Publiken sitter runtom och nära spelplatsen. Den stora ensemblen, tillsammans med en handfull statister, etablerar snabbt en lite stökig och rörlig spelstil där åskådarna, utan att dras in i spelet, ändå blir en del av familjens vardagsrum där besökare, tjänstefolk och gäster ständigt passerar revy. På ett plan spelas pjäsen som en myllrande och ganska burlesk komedi – på ett annat plan går alltså ett hotfullt och kärvt stråk genom föreställningen, där det fysiska våldet hela tiden är närvarande.
Jag blir dock inte riktigt övertygad om vad tanken är med den senare betoningen, även om den ju knappast är långsökt. Kanske beror det på att de gestaltningsmässiga kasten och greppen också i förhållande till replikerna ibland känns för tvära, inte riktigt färdiga i övergångarna. Vad får det för betydelse att systrarna hela tiden säger att de inte tål ovänlighet när de så uppenbart är omgivna av brutalitet?
Ändå, eller kanske just för att det glappar och skevar lite, är det här en intressant föreställning. Pia Örjansdotter spelar en på en gång mycket spröd och skarp Irina: hennes tal om hårt arbete som vägen till ett meningsfullt liv blir alldeles hjärtskärande i kontrast till framställningen av henne som lätt haltande, fysiskt bräcklig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons