Hela denna artikel är en annons

Tjänsten som hjälper dig hitta rätt psykolog

Att hitta rätt psykolog kan vara en både långsam och knepig process.

Men nya tjänster gör det lättare.

Ahum är Sveriges största plattform för förmedling av psykologitjänster online ­– som med ett unikt matchningssystem gör det enklare att hitta både en tid och rätt specialist.

Att få hjälp av en psykolog via vårdcentralen kan ta väldigt lång tid. Och att söka hjälp på en privat mottagning kan vara svårt om man inte själv vet vilken typ av behandling man behöver. Digitala tjänster å andra sidan erbjuder ofta bara kortare stödsamtal och sällan med specialister. Men Ahum, som är Sveriges största internetplattform för psykologisk hjälp, har över 200 anslutna psykologer och psykoterapeuter med olika specialiteter såsom självkänsla, relationer, ångest, nedstämdhet, stress eller missbruk.

– Tanken bakom Ahum är att göra psykoterapi och psykologisk hjälp mer tillgängligt för alla. I dag är tröskeln till att få kontakt med en psykolog eller psykoterapeut alldeles för hög, säger Fredrik Sandin, psykolog och grundare av Ahum.

EXTERN LÄNK:

Prova att matchas med rätt psykolog för dig här!

Matchas med hjälp av algoritm

Tjänsten gör det enklare att hitta rätt i djungeln av psykologer och psykoterapeuter samtidigt som det alltid finns terapeuter tillgängliga för behandling. Med hjälp av Ahums unika matchningssystemet ökar både tillgängligheten till och träffsäkerheten i behandlingarna. Du svarar på ett antal frågor och efter det skapar systemet din unika profil. En algoritm jämför din profil med profilerna för de terapeuter som är anslutna till Ahum. Systemet plockar därefter fram de terapeuter vars kompetens, specialområden och erfarenhet som bäst matchar dina behov. Du har också själv möjlighet att välja om du vill träffa en terapeut av ett visst kön eller i en viss ålder.

EXTERN LÄNK:

Hitta en psykolog nära dig här!

Matchning ger bättre kontakt med psykologen

Fredrik Sandin anser att matchningen är avgörande för att få rätt behandling.

– Precis som med läkare finns det psykologer med olika inriktningar. För att få hjälp behöver du en psykolog som kan någonting om just dina besvär. Det kan inte vara ett lotteri vilken psykolog man får.

Rätt psykolog minskar risken för så kallade ”drop outs” ­– att man går en eller någon gång men sedan avslutar kontakten.

– ­Man kan jämföra det med att hoppa av en antibiotikakur efter två dagar. Samtidigt innebär det en stor känslomässig investering att behöva hitta en ny psykolog, säger Fredrik Sandin.

Du kan välja att träffa din psykolog på video eller i ett fysiskt möte.

– Med vår videotjänst eliminerar vi de geografiska skillnaderna som funnits och ser till att alla som behöver kan få rätt vård, säger Fredrik Sandin.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Ahum och prova att matchas här!

Annons
Annons
Annons