Annons
X
Annons
X

Tjänsteman sparkas efter tvångsabort

Rapporterna om hur en ung kvinna tvingats till abort i sjunde månaden har väckt kraftiga reaktioner både i Kina och utomlands.

Av Reuters, TT

Nu har ansvariga tjänstemän straffats, enligt statliga medier.

Chefen för familjeplaneringsbyrån i Zhenping i den kinesiska provinsen Shaanxi har fått sparken och flera andra tjänstemän prickats, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var den 2 juni som 22-åriga Feng Jianmei hämtades och pressades att godkänna abortbeslutet, eftersom hon redan hade ett barn och inte kunde, eller inte ville, betala de dryga böter som krävdes för att få föda barn nummer två.

  Annons
  X

  Hon och hennes familj hävdar att hon tvingades till aborten.

  Utredningen visar att anställda vid lokala myndigheter ”använde råa metoder” för att tvinga kvinnan att ändra sig, skrev Nya Kina, och tillade att det var fel av myndigheterna att kräva att kvinnan betalade 40 000 yuan för att få föda ett andra barn.

  Fallet nådde medier både i Kina och utomlands sedan Fengs make lagt ut bilder på henne och det nyaborterade fostret på internet. Det har lyfts fram som exempel på hur långt myndigheterna är beredda att gå för att upprätthålla ettbarnspolitiken som rått sedan 1970-talet.

  Men uppmärksamheten har också väckt ilska mot familjen, som kallats för ”förrädare” för att de talat med utländska medier. De hävdar att de utsatts för trakasserier och att demonstrationer hållits utanför deras hem. En anhörig sade till nyhetsbyrån AFP att Fengs make varit försvunnen sedan i söndags.

  Tvångsaborter är ett känsligt ämne i Kina. Den blinde aktivisten Chen Guangcheng blev känd för sju år sedan när han drev kampanj mot övergrepp i familjeplaneringens namn. Chen flydde från sin husarrest i april och skapade en diplomatisk kris genom att söka skydd på USA:s ambassad. Krisen löstes genom att han och hans familj i maj tilläts resa till USA.

  Peking TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X