Annons

Lady MTjänstefolkets rykten får henne att bli ett monster

Florence Pugh som Katherine.
Florence Pugh som Katherine. Foto: Nonstop Entertainment

Den unga Katherine är ett offer för det viktorianska patriarkatet – som tvångsgift har hon samma status som tjänarna och hundarna. I William Oldroyds regi blir Nikolaj Leskovs kortroman ”Katarina Ismajlova” en nattsvart existentiell thriller.

Publicerad

Den svenska titeln skaver, tycker jag. ”Lady M” – vem eller vad är det? I original heter William Oldroyds debutfilm ”Lady Macbeth”, vilket möjligen är något av en spoiler: man anar att den kvinnliga huvudpersonen förr eller senare kommer att stå där med händer fläckade av oskyldigt blod. Men berättelsen följer sina egna vägar, också i förhållande till den egentliga förlagan: Nikolaj Leskovs kortroman ”Katarina Ismajlova” från 1865.

Oldroyd och Alice Birch (manus) är inte de första som har låtit sig inspireras till av denna bistra studie i hur åtrån blir sin egen moral. Dmitrij Sjostakovitjs opera på detta tema kom 1934; Andrzej Wajda filmatiserade Leskovs bok 1962. Men där både Leskovs och Wajdas frustrerade rikemanshustru är en spotsk kvinna i sina bästa år, något av en rastlös Emma Bovary som leds ihjäl långt ute på landsbygden och som suggererar fram en glödande passion fokuserad på gårdens svinaherde, är den ny- och tvångsgifta tonårsflicka vi möter här i det karga Nordengland ett offer för det viktorianska patriarkatets allra brutalaste repression.

Annons
Annons
Annons