Annons
X
Annons
X

Titta Freddy! Nu fick en soffliggare sina vingar

PÅ PLATS | FREDRIK REINFELDTS JULTAL

Vissa saker är heliga. Julen, till exempel. Därför är jag inte så förtjust i årets julskyltning på NK. Den är liksom ojulig. Plastig. För lite klassiska beståndsdelar som halm, snö, tomtar och barrträd och för mycket gröna drakar och pastellfärger. Det må vara konservativt, men den benämningen behöver man alls inte vara rädd för. Betydligt mer skräckinjagande är väl en rosa julgran i plast, vilket enligt ännu obekräftade uppgifter som nådde mig ryktesvägen häromdagen ska vara utseendet på den gran som moderaterna i landstinget har pyntat med i år.

Inte direkt traditionellt, men så har ju partiet förändrats en del de sista åren.

Allt är tack och lov inte förändrat. I Fredrik Reinfeldts jultal som hölls igår fanns det gott om traditionella och klassiskt moderata beståndsdelar. Partiledaren ägnade större delen av talet åt kriminalitet, trygghet, polis och rättsväsende och slog fast att här finns de satsningar som det är viktigast att få råd med framöver, trots att krisen medför en tajtare ekonomi för staten.

Annons
X

– Den vanligaste reaktionen på att det finns våld och att det begås brott i Sverige är att ingenting händer.
Ingenting , säger statsministern och talar om vikten av att rätt och fel inte försvinner i brottsbekämpningen.

Att det är viktigt att klarlägga vad som är rätt och fel, inte minst för att det ”synliggör och erkänner brottsoffren”. Att det är något snett i ett rättsamhälle där ”95 procent av påföljderna för grov misshandel landar i den lägsta fjärdedelen av straffskalan”.

Slumpen bidrar till att orden kommer på helt rätt dag. Igår beslutade Högsta domstolen i Finland att livstidsfången Nikita Fouganthine, alltså Åmselemördaren Juha Valjakkala, ska friges i februari nästa år.

Detta trots att han inte ens klarade av att hålla sig till reglerna under en frigivning på försök i somras och avvek. I Åmsele är känslorna inför beslutet förståeligt blandade. Samtidigt finns det absolut ingen anledning att tro att Fouganthine inte redan hade varit fri även om han dömts i Sverige. Att sitta tjugo år hör inte direkt till vanligheterna här heller.

Där står statsministern mellan två julgranar och även om hans tal kanske inte framkallar inspiration av tindrande slag så associerar jag inspirerat och tänker på slutscenen i Frank Capras klassiska film
It’s a wonderful life .

För varje satsning mot grov brottslighet som Reinfeldt lovar ser jag för min inre syn hur ännu en soffliggare får vingar.

För den som har väntat på ett gammalmoderat och borgerligt fokus på brottslighet, trygghet och mer poliser var utfästelserna i gårdagens jultal en hett efterlängtad julklapp.

Lite smolk i glöggmuggen är det dock att paketet är försett med lappen ”Får ej öppnas före 2010”.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X