Annons

13 GårdenTitiyo med en armé av hitmakare

Titiyo är aktuell med sitt sjätte album 'Tretton gården', hennes första på svenska.
Titiyo är aktuell med sitt sjätte album 'Tretton gården', hennes första på svenska. Foto: Adam Ihse/TT

Alla försök att produktifiera Titiyo har inte kunnat dölja att hon är äkta. När hon kom fram i slutet av 80-talet jämfördes hon fantasilöst med Aretha Franklin men hon är mer lik Monica Zetterlund, sjunger enkelt och numera också på svenska. Här är recensionen av nya albumet ”13 Gården”.

Publicerad

** I ett yrke som** de flesta väljer trots allt de får offra ekonomiskt började Titiyo sjunga för att hon behövde pengarna. Både i intervjuer och i hennes något motvilliga karriär anas en tveksamhet till artisteriet. Vill hon ens det här? Hon gjorde en comebackskiva 2008 och nu kommer det en till, ”13 Gården” som försenats ett år medan hon filat på slutversionen.

Hon känner så många i musikbranschen att redaktionen hade svårt att hitta en recensent till den här skivan (jag är inte kompis med någon och kunde ta den). Jag läste en artikel av Jan Gradvall där han skriver att Titiyo en gång tappade en flaska rödvin på golvet i hans första lägenhet och att han var stolt över fläcken. Hon har lagat mat i tv med Plura. Internationella satsningar har där­emot inte bitit.
Kanske hennes vänner i den stockholmska kändisbubblan gjort henne till en större artist än hon egentligen är. Deltagandet
i ”Så mycket bättre” för ett par år sedan har hon beskrivit som att ”bli kompis med Sverige”. Då blev hon lite folklig. Hittills har hon tackat nej till Melodifestivalen.

Annons
Annons
Annons