Annons

”Titeln är en dörröppnare”

Bo Niklasson kan kanske kallas en svensk variant av de tuffa virusjägarna som jagar livsfarliga smittämnen över hela jordklotet – ju mer svårtillgängligt desto mer spännande. Men han är också en av dem som har mest erfarenhet av att vara adjungerad professor, just nu med en professur vid Uppsala universitet som betalas av hans eget företag.

Uppdaterad
Publicerad

Bo Niklasson slog igenom massmedialt i mitten av 90-talet. Då var han disputerad och dynamisk forskningschef på Försvarets forskningsanstalt och ledde den försvarsmikrobiologiska enheten vid dåvarande Smittskyddsinstitutet. På den tiden uttalade han sig alltid som professor – men berättar nu att han egentligen var adjungerad professor.

Under dessa år var han också med och upptäckte ett nytt virus hos sorkar vid älven Ljungan i Härjedalen. Han gav det namnet Ljunganviruset och det har därefter blivit hans livsuppgift. Enligt honom orsakar detta virus en mängd allvarliga sjukdomar hos människor, främst diabetes och fosterdöd. Det är uppfattningar som har ifrågasatts av kollegor och delvis bemötts med stor skepsis.

Annons
Annons
Annons
Annons