Annons
X
Annons
X

Tips för en lyckad jubileumsresa

Hej! Jag fyller 50 år nästa år och tänker göra en långresa med mina barn under max 4 veckor i augusti 2012. Där jag bor har vi sommarlov till mitten av september och vi vill åka mellan ca 3-31/8, alltså på en långresa men jag vet inte vart. Drömmen är Australien, men det är långt bort och dyrt, samt vinter där. Har du något tips på en spännande resa för mig och 3 ungdomar 11, 13 och 17 år då? Resan ska innehålla naturupplevelser, städer och stränder och vi kan hålla oss både inom som utom Europa.
Stort tack på förhand! /
Catharina

Långresa för att fira 50-årsdagen? Reseexperten tipsar bland annat om Malaysia och Borneo.

Långresa för att fira 50-årsdagen? Reseexperten tipsar bland annat om Malaysia och Borneo. Foto: COLOURBOX

Ett tips är Turkiet som rymmer allt du frågar efter inklusive skönt sommarväder. Börja med myllrande mångmiljonstaden Istanbul där ni åker båt på Bosporen, botaniserar i basaren, kikar på sultanernas Topkapipalats, äter massor av god mat och åker häst och vagn på Prinsöarna. Ungefär en dagsresa från Istanbul väntar ön Bozcaada med riddarborg, vinodlingar, små pensionat och fin sandstrand vid Egeiska havet.

Fina stränder finns självklart också längs den turkiska Medelhavskusten. Ifrån Kas kan man göra båtturer mot den sjunkna staden vid Kekova eller besöka grekiska ön Kastellorizo.

Vill ni undvika sydkustens stora turistorter så är Olympos-Çirali och Kabak trevligt. Augusti brukar vara rejält hett, men om väderlek och temperatur tillåter så är vandringsleden Lycian way trevlig och bjuder på fin natur. Från såväl Kabak som Olympos kan man göra dagslånga vandringar, exempelvis till märkliga Yanartas med eldslågor som slår upp direkt från berget.

Annons
X

Kappadokien, i centrala Turkiet, är också spännande med sina ihåliga klippor och berg, grottbyar och underjordiska städer. Här kan ni bo i grotthotell och hyra cykel eller vandra i den säregna naturen.

Ett annat tips är Malaysia. Jag skulle satsa på kombinationen Kuala Lumpur/Borneo (det går inrikesflyg). Kuala Lumpur är en riktigt skön stad med bra shopping och god mat. I Sabah på Borneo hittar ni fina stränder på öarna utanför staden Kota Kinabalu.

Missa inte Sepilok Rehabilitation Centre, som är världens största rehabiliteringscenter för vilda orangutanger. Missa inte heller den genuina djungelupplevelsen på Kinabatanganfloden som sträcker sig 560 km genom Sabahs regnskog. Här möter världens rikaste ekosystem med flera djur som inte finns någon annanstans.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vädret i Malaysia då? Jo, det råder sydvästmonsun i augusti vilket innebär att det kan komma regn i Kuala Lumpur. Sabah har varmt fuktigt klimat året runt. Augusti tillhör inte månaderna som får mest nederbörd.

  På nätet Istanbul City Guide. Berättar om sevärt och evenemang.
  Wiki travel, Bozcaada. Berättar hur ni reser till den turkiska badön.
  Shanti garden, Kabak. Har info om skönt strandboende vid fridfulla Kabak.
  Lycian way. Ger tips till medelhavskustens vackraste vandringsled.
  Cappadocia Online. Info om Kappadokien.
  Tourism Malaysia. Malaysias officiella turistinformation.
  Malaysia turist. Svensk infosajt om Malaysia.
  Sabah Travel Guide. Praktiskt reseinfo, tips på utflykter, mat med mera.

  Annons
  Annons
  X

  Långresa för att fira 50-årsdagen? Reseexperten tipsar bland annat om Malaysia och Borneo.

  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X