Tips: Ett av världens bästa resmål för mat

Istrien är ett av världens bästa resmål för mat- och vinintresserade – särskilt så här års, när det är högsäsong för tryffel.

Under strecket
Publicerad
Annika Goldhammer
Foto: Annika Goldhammer
God skörd. Vindruvsskörd på vingården Matošević.

God skörd. Vindruvsskörd på vingården Matošević.

Foto: Annika Goldhammer
Fiskelycka. Rovinj är vackert hela dygnet.

Fiskelycka. Rovinj är vackert hela dygnet.

Foto: Annika Goldhammer
Annons

Det vilar en lätt, omisskännlig doft av tryffel över Motovun. Den medeltida byn har ett oförskämt fotogeniskt läge, på toppen av ett grönt berg i Istrien i norra Kroatien. Utsikten från stadsmuren sträcker sig över stora delar av Istrien: vinfält, olivträd, floden Mirna och, lite längre bort, Adriatiska havet.

Tryffeldoften kan spåras till delikatessbutikerna längs kullerstensgatan som slingrar sig mot kyrkan högst upp i byn. Butikerna är fyllda av lokala god- saker och de flesta är smaksatta med tryffel: tryffelsmör, tryffeltapenade, tryffelhonung, tryffelpasta, tryffelchoklad, tryffelolja …

Annons
Annons
Annons