Annons
X
Annons
X

Tiotusentals i protest på Madrids gator

Tiotusentals människor har samlats på Madrids gator för att visa sitt stöd för vänsterpartiet Podemos. Partiet har organiserat manifestationen under parollen ”Marsch för förändring” med förhoppningar om en liknande utveckling som i Grekland.

Podemos ledare Pablo Iglesias var på plats under manifestationen i Madrid.
Podemos ledare Pablo Iglesias var på plats under manifestationen i Madrid. Foto: REUTERS

I Grekland tog vänsterpartiet Syriza makten efter en hård kampanj mot den sittande regeringens tuffa åtstramningspolitik. De spanska vindarna ser ut att blåsa i samma riktning.

Manifestationen i Madrid genomförs bara ungefär en vecka efter Syrizas valseger i Grekland. Podemos har tydligt deklarerat sitt motstånd mot det åtstramningspaket som införts i Spanien.

Enligt TT skanderade demonstranterna ”Ja, vi kan” när de tågade från stadshuset i huvudstaden mot det stora torget Puerta del Sol och BBC:s utsände meddelar att det råder karnevalsstämning på plats.

Annons
X

Totalt ska runt 250 bussar har kört anhängare till Podemos från andra delar av landet till marschen.

Podemos är ett ungt parti. Det grundades så sent som förra året av den 36-årige universitetsläraren Pablo Iglesias och trots att det bara var fyra månader gammalt lyckades de nå närmare 8 procent av väljarna i EU-valet. Sett till antalet medlemmar är det landets näst största parti med en bit över 300 000 medlemmar.

Likheterna med grekiska Syriza är många och Pablo Iglesias var även på plats i Grekland för att ge sin kollega Alaxis Tsipras stöd under slutet av valkampanjen.

– De har gjort mer på sex dagar än andra regeringar på sex år, sa Pablo Iglesias på ett fullpackat Puerta del Sol enligt TT.

Gott om grekiska flaggor vaggade i folksamlingen.

En av partiets paroller är att politiker ska ”tjäna folket, inte privata intressen” och en av kärnfrågorna är att man tänker försöka få landets skulder avskrivna om man vinner valet senare i år.

Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om politisk korruption både inom det styrande Partido Popular (PP) och socialistpartiet (PSOE) som dominerat den spanska politiken sedan Francodiktaturen föll.

Mycket av 2000-talet har dessutom präglats av nedskärningar inom det offentliga, vilket är precis vad Podemos vänder sig emot.

Podemos, vilket betyder ”vi kan”, har höga ambitioner, vilket återspeglades i Pablo Iglesias retorik under dagens tal:

– Vi ska vinna över PP, sa en uppeldad Podemos-ledare flera gånger blev avbruten av folkmassan som skanderade ”ja, vi kan” över torget.

**För även om den **spanska ekonomin officiellt lämnat den recession som varat sedan finanskrisen år 2008 så står närmare en fjärdedel av arbetskraften utan jobb. Opinionsstödet för Podemos har ökat kraftigt den senaste tiden inför parlamentsvalet senare i år.

De båda stora partierna har beskrivit partiet som ”populistiskt” och sittande premiärministern Mariano Rajoy har enligt BBC varnat folket för att inte ”spela rysk roulette” genom att stötta nykomlingen som han menar inte kommer att kunna leverera på sina löften.

Annons
Annons
X

Podemos ledare Pablo Iglesias var på plats under manifestationen i Madrid.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X