Annons
X
Annons
X

Tiotusentals fast i tältläger vid gränsen mot Turkiet

Turkiska hjälparbetare har börjat sätta upp tält och dela ut mat till tusentals syriska flyktingar som stoppas från att komma in i Turkiet. Samtidigt fortsatte regimen offensiven mot Aleppo på måndagen, medan FN uppgav att regimen begår brott mot mänskligheten.

Kriget i Syrien
Tältläger har satts upp för flyktingarna vid Turkiets stängda gräns.

Tältläger har satts upp för flyktingarna vid Turkiets stängda gräns. Foto: IHH/AP

GENÈVE Omkring 35 000 syrier står fortfarande vid gränsen till Turkiet efter att ha flytt Rysslands och den syriska regimens bombningar kring Aleppo. Men Turkiet har stängt gränsen, trots EU:s vädjan att släppa över de flyende. Turkiet hävdar att landet inte kan ta emot fler flyktingar då man redan har över 2,5 miljoner syrier. Från Turkiets sida sägs också att EU kräver att flyktingströmmen över Egeiska havet måste stoppas, och därför släpper man inte in Aleppoflyktingarna.

Men flyktingarnas humanitära situationen vid gränsen är ohållbar, menar hjälporganisationer som började agera på egen hand på måndagen. En av dem var turkiska Humanitära nödstiftelsen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi tar oss nu in till Syrien med mat, mediciner och tält. Vi håller redan på att sätta upp ett andra flyktingläger på den syriska sidan gränsen, säger en av stiftelsens hjälparbetare till nyhetsbyrån Reuters.

  Annons
  X

  Ett tillfälligt flyktingläger vid gränsen till Turkiet nära Bab al-Salameh. Foto: IHH/AP

  En flykting som nyhetsbyrån talat med säger att man vill in i säkerheten i Turkiet ”där inga bomber faller”.

  – I början sade Erdogan (Turkiets president) till syrierna att han var deras bror. Han skulle inte överge dem, han skulle öppna sin dörr. Men nu har vi ingenstans att ta vägen, Vi kan inte återvända hem, sa flyktingen Mohammed Idris.

  Samtidigt fortsatte den Rysslandsstödda regimens kritiserade bombningar mot Aleppo på måndagen. Mer kritik mot regimen kom dessutom från FN som i en rapport anklagade regimen för krigsbrott och brott mot mänskligheten genom tortyr och dödande av fångar. Tiotusentals fångar tros hållas av den syriska regimen, enligt FN:s utredningskommission för Syrien.

  – Tidigare fångar vittnar om hur cellkamrater slagits ihjäl under förhör eller dött i överfulla celler där det saknats mat och vatten och medicinsk hjälp nekats. Mest handlar det om män, men kvinnor och barn så unga som sju år har också dött i regimens fångenskap, enligt rapporten.

  – Nästan alla som kommit levande ur fängelserna har berättat om övergrepp som inte ens går att föreställa sig, säger FN-kommissionens ordförande Paulo Pinheiro.

  Boende i Aleppo letar igenom resterna av hus som förstörts i regimens bombningar. Bilden är från 2013. Foto: AP

  I många fall har fängelsevakter slagit ihjäl fångar, ibland framför ögonen på andra.

  – I början av 2014 kom vakter in i en cell och började sparka en fånge i huvudet och på könsorganen. De andra fångarna beordrades att vända blicken mot väggen när fången skrek. Efteråt kräktes han blod. Han vädjade till sina medfångar att berätta vad som hänt för hans familj. Sedan dog han, enligt rapporten.

  En annan fånge fick könsorganen avskurna och blödde till döds i cellen. Ytterligare en annan fånge misshandlades och hängdes upp och ner från taket. Vakterna brände hans ögon med cigaretter och stack hål i hans kropp med heta metallpinnar. Efter tre timmar dog mannen.

  Vidriga förhållanden i regimens fängelser har också gjort att många syrier dött i fångenskap. ”Många fångar är tvungna att dricka toalettvattnet då det saknas dricksvatten”, enligt rapporten.

  Men även regeringsfientliga grupper och Nusrafronten har torterat och avrättat fångar samt gjort sig skyldiga till krigsbrott, betonas det. Islamiska staten har också begått brott mot mänskligheten i Syrien, enligt FN-rapporten. Bland annat har IS "ofta avrättat fångar och även barn utan rättegång, halshuggit sina offer eller knuffat dem från tak på höga byggnader". En IS-"domare" dömde en man till döden på tre minuter, varpå han direkt avrättades.

  Annons
  Annons
  X

  Tältläger har satts upp för flyktingarna vid Turkiets stängda gräns.

  Foto: IHH/AP Bild 1 av 3

  Ett tillfälligt flyktingläger vid gränsen till Turkiet nära Bab al-Salameh.

  Foto: IHH/AP Bild 2 av 3

  Boende i Aleppo letar igenom resterna av hus som förstörts i regimens bombningar. Bilden är från 2013.

  Foto: AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X