Annons
X
Annons
X

Tiotusentals fans stöttar Sverige

I morgon är det avspark i Sveriges första EM-match i fotboll. Motståndare är värdlandet Ukraina. På läktarna, på Olympiastadion i Kiev, ska tiotusentals svenska supportrar försöka hjälpa landslaget till seger.

[object Object]
Bussen är en hyllning till landslagsbacken Mikael Lustig och fungerar som bostad under EM. Barndomskompisarna John Johansson, Harry Bertilsson, Leo Petrini (på taket), Gustaf Persson och Anton Ahlgren har alla spelat fotboll i Lustigs moderklubb Sandåkerns SK. Foto: LARS PEHRSON

”Vi är svenska fans allihopa!”

De är trogna, hängivna och i positiv mening lite galna. De är den tolfte spelaren – supportrarna.

Prognoserna säger att ända upp till 25 000 svenskar kommer till Ukrainas huvudstad Kiev för att följa Sveriges gruppspelsmatcher under fotbolls-EM. Runt 5 000 personer bor i tält, husvagnar och husbilar på den temporära campingplatsen som supporterföreningen Camp Sweden tillsammans med ett företag ordnat på ön Trukhaniv i floden Dnepr i centrala Kiev.

Annons
X

– Det är klart att vi samlas kring ett gemensamt intresse för fotboll. Men det är så mycket mer. Det är gemenskap, vänskap och fest. Vi har väldigt roligt när vi träffas, säger föreningens ordförande Ola Sjöstedt.

På campingplatsen finns en scen och storbildsskärm på drygt 40 kvadratmeter. Flera svenska artister och idrottsstjärnor kommer besöka supportrarna under veckorna i Kiev.

Camp Sweden föddes i samband med EM i Portugal 2004, men då var det bara ett fåtal personer som campade. Riktig fart tog det under VM i Tyskland 2006. Sedan dess har föreningen vuxit och funnits på de efterföljande mästerskapen. Nu har den närmare 7 000 medlemmar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi är nästan lika stora som Bajenfans, konstaterar Ola Sjöstedt.

  EM och VM är förstås höjdpunkterna för medlemmarna, men de sätter avtryck även under andra matcher, särskilt bortamatcher. Tidigare i veckan när landslaget spelade träningslandskamp mot Serbien på Råsunda i Solna samlades nya och gamla medlemmar på en pub i Sundbyberg.

  Peter Fredriksson, musiklärare från Piteå, var först på plats. Han blev nyligen medlem och i fredags morse startade bussresan mot Kiev. Det är hans första resa till ett mästerskap och före tisdagens match hade han aldrig sett landslaget spela annan än på TV.

  – Det är atmosfären man är ute efter, sade han några timmar före avspark.

  En av dem som deltog både på samlingen innan matchen och på Råsunda var Liselott Altis, från Sollentuna. Hon ska till Kiev och arbeta som volontär på Trukhaniv-ön. Hon har tidigare varit på flera mästerskap och beskriver en lyckad supporterdag så här:

  – Först knatar vi runt lite på stan, sedan går vi till samlingsplatsen för marschen. Där är vi några timmar innan det är dags för att börja gå. Våra marscher brukar följas av många åskådare som vinkar och skrattar. Sedan slutar dagen med att Sverige vinner med 3–0. Det är perfekt.

  Liselott Altis tillhör en mycket liten minoritet av medlemmar i Camp Sweden - kvinnor. Men de blir fler. För hennes kompis Annelie Karlsson, från Stockholm, är EM första mästerkapet.

  – Det ska bli hur kul som helst, säger hon förhoppningsfullt.

  Anki Eksell, också hon från Stockholm, tillhör däremot veteranerna. För henne började det med EM i Portugal och matchen mot Italien. Hon och familjen bestämde sig för att se matchen.

  – Visst var jag intresserad av fotboll, men inte jättemycket. Jag tänkte att jag kan väl sola lite under tiden. Men att se Zlatan klacka in kvitteringen var fantastiskt. Efter det är jag fast.

  I torsdags åkte hon med bil och husvagn via färja mellan Nynäshman och Gdansk mot Kiev. Planen var att anlända på lördagen.

  – Vi får väl se hur det går. De säger att det kan ta lång tid att passera gränsen mellan Polen och Ukraina, sade hon på Råsundas läktare i tisdags kväll.

  Malin Forss från Västerås åker också bil till Kiev. Hon har organiserat något hon kallar för Caravan of love. Klockan 23 i fredags startade hon från Västerås. Under färden mot färjeläget i Karlskrona anslöt andra supportrar. Från Gdansk gick resan sedan vidare genom Polen till Kiev.

  – Det är en kul grej att försöka åka i en hyfsad samlad trupp. Jag har ingen aning om hur många vi blir. Men färjan till Gdansk är fullbokad, sade hon.

  Svenska fotbollförbundet har sålt slut sin tilldelade kvot på 9 500 EM-biljetter, men det kommer att vara betydligt fler svenskar på läktarna på Olympiastadion i Kiev. Till Sveriges första match i morgon mot Ukraina finns uppgift att 15 000 biljetter sålts till blågula supportrar och 18 000 till matchen mot England. Ungefär lika många svenskar beräknas vara på läktarplats vid den avslutande gruppspelsmatchen mot Frankrike.

  Einar Österberg från Stockholm har biljetter till matcherna mot England och Frankrike. Redan 2006 åkte han med några kompisar och följde Sverige i VM i Tyskland. Två år senare åkte de till EM i Österrike. Men de campar inte. Istället hyr de en lägenhet för cirka 1 000 kronor per person och natt. Visserligen kostar det rätt mycket totalt, men det är värt pengarna.

  – Vi som åker är samma grabbgäng som åkte på de två tidigare mästerskapen och vi haft så jäkla roligt, säger han.

  På Trukhaniv-ön har arbetet för att få till en fungerande campingplats pågått under hela veckan. I går öppnande den trots att allt inte var riktigt färdigt. Vägen till att överhuvudtaget få till campingen har varit kantad med problem.

  – Det har varit rörigt. Man ska komma ihåg att Ukraina har en ärvd byråkrati sedan Sovjettiden. Så det har varit extremt mycket förhandlande, säger Ingo Söderlund, Camp Swedens campingansvarige.

  Invasionen av svenskar ställer förstås stora krav på ambassaden i den Ukrainska huvudstaden. Där har personalen förberett sig på olika sätt, exempelvis med beredskapsövningar. Under mästerskapet förstärks också den konsulära enheten för att kunna hjälpa dem som eventuellt hamnar i olika bryderier.

  – Vi har till exempel besökt alla sjukhus i matchstäderna där svenskar kan tänkas finnas. Vi har kontrollerat funktionerna och att de har den kapacitet de säger sig ha. På den sidan är Ukraina överlag ganska väl förberett, berättar Mårten Ehnberg, 1:e ambassadsekreterare.

  Hans främsta råd till dem som besöker Ukraina är att läsa på ordentligt om landet.

  – Ukraina är inte Sverige, det måste man vara medveten om.

  Även svensk polis finns på plats i Kiev. Det är bland annat nio supporterpoliser från Stockholm, Göteborg och Malmö.

  – Vi är länken mellan den lokala polisen och supportrarna. Vi ska få den lokala polisen att förstå hur svenska supportrar agerar före, under och efter matcherna. Allt för att undvika missförstånd, säger Håkan Wall, enhetschef vid Rikskriminalpolisen och ansvarig för poliserna i Kiev. Han kommer dock inte själv att vara där.

  Han säger att polisen har ”bra koll” på de svenska risksupportrarna. Men om några av dem åker till EM, vet han inte eftersom det inte finns någon anmälningsplikt för personer som reser utomlands.

  – Men skulle någon av dem dyka upp vet vi det för vi känner igen dem. Men erfarenhetsmässigt är det mer stök och oroligt på klubblagsnivå, säger han.

  En annan uppgift är att stöda svenskar som eventuellt råkar ut för vad han kallar för ”normal vardagsbrottslighet”, exempelvis rån och liknande.

  – Ser vi ett brott får vi självklart påtala det för lokal polis, men vi får inte ingripa.

  Även om det var avslaget på Råsunda i tisdags stämde, enligt deras tradition, Camp Swedens-medlemmar upp Du gamla, du fria när matchklockan visade 70 minuter. Något större gehör bland de övriga fick de inte den här gången. I morgon ljuder förhoppningsvis sången och ramsorna betydligt högre på Olympiastadion.

  Annons
  Annons
  X

  Bussen är en hyllning till landslagsbacken Mikael Lustig och fungerar som bostad under EM. Barndomskompisarna John Johansson, Harry Bertilsson, Leo Petrini (på taket), Gustaf Persson och Anton Ahlgren har alla spelat fotboll i Lustigs moderklubb Sandåkerns SK.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X