Tio vin(n)are på folkets röst

Det var EU som öppnade möjligheten för viner att kvala in på Systemet via folkets röst. Denna glipa i monopolets envälde har blivit en frihetsventil i Vin-Sverige. Smaka på tio goda nyheter!

Publicerad
Annons

1 / 10

Annons
Annons

2 / 10

2013 Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes
161 kr, nr 84596
Frankrike, Bourgogne, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Chablis är ett vin som förenar en äppelgrön fräschör med sval, kritig mineralton till ett av de godaste och mest aptitretande, mångsidiga fisk- och skaldjursvinerna över huvud taget, väl lämpat både för juvenil njutning och åldersnyanserad rikedom. En bra chablis ska smaka som när du sätter tungan mot ett rostfritt kärl: svalare än rummet och med skön, nästan blommig äppelfräschör. Här har du syn för sägen i en god, komplex och ursprungstypisk doft med bra, kritstrecksrandig mineralskärpa och en lika god, fint balanserad smak med lång, redan utvecklad frukt- och ursprungskaraktär. Välgjort och välgörande, för att sammanfatta det hela.

Annons
Annons

3 / 10

2015 Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc
82 kr, nr 2085
Sydafrika, Western Cape, vitt, generöst & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Chenin blanc är en klassiker i Sydafrikas vingårdar, men skördades förr mer eller mindre enkom för att destilleras till simpel kapbrandy. Här har vinmakaren spetsat buketten med ett par klasar rousanne och viognier, två druvsorter som ger rondör och till och med lite skaltoner som både fläskar på och stramar upp smakpaletten. Det gör det hela till ett fulländat matvin med god, ung, fruktren doft i en stil som påminner om mogna, gula äpplen. Smaken är påfallande rik och generös, ändå balanserad och klart matorienterad när det vankas stekt fisk, caesarsallad, jordärtskockssoppa med mera. Finns även i halvflaska för den mer familjära festen (46 kr).

Annons
Annons

4 / 10

2015 Bründlmayer Grüner Veltliner
131 kr, nr 2910
Österrike, Niederösterreich vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

I likhet med vinet ovan har detta gjort en u-sväng i beställningssortimentet och återkommer efterlängtat för en mer rikstäckande listning, ett talande exempel på att teori och praktik inte går ihop när monopolets räknenissar säter klorna i butikernas sortiment. Willi Bründlmayer är en gudabenådad vinmakare som presterar viner med både stil och karaktär, framför allt av riesling och Österrikes unika grüner veltliner. I doften har du en god, mättad och klart druvtypisk arom med tydligt peppriga inslag. Smaken är välgörande pigg med kryddig accent i mjuk och matvänlig, mer publikfriande stil än väntat. Drick det till stekt fisk, sallader, stekt och kokt fågel och självklart som överlägset ackompanjemang till en dubbelpanerad schnitzel med krämig potatissallad.

Annons
Annons

5 / 10

2014 Primo Parziale Appassimento
82 kr, nr 74435
Italien, Veneto, rött, eldigt & mulligt

Betyg: 6 av 6

Bakom detta projekt hittar vi familjen Righetti, en av pionjärerna när det gällde att lyfta den fjäderlätta valpolicellan till ett mer bastant och russintonat rödvin, innan denna vinstil kommersialiserades av mer eller mindre oseriösa hycklare. Righetti blir vid sin läst och gör alltid seriösa, stil- och ursprungstypiska rödviner i en stigande skala upp till fullödig amarone. Här har de skapat ett lite modernare rödvin på hälften corvina och en femtedel rondinella som spetsats med merlot och cabernet sauvignon i lika delar. Det funkar utmärkt, visar det sig, i en fräsch, körsbärsfruktig doft och en fyllig, lagom sötfruktig, bra och klart matvänlig grundsmak. Pasta basta!

Annons
Annons

6 / 10

2014 Châteauneuf-du-Pape La Cour des Papes
179 kr, nr 74604
Frankrike, Côtes-du-Rhône, rött, eldigt & mulligt

Betyg: 6 av 6

Jag har redan tidigare spått att châteauneuf-du-pape ska ta hem stora segrar i lämmelspåren av amaronesuccén. Tvekar du över det? Smaka då detta, gjort med samma intensitet och eldiga omfamning, men utan amaronens bittra skaltoner. Doften är stor och yppigt anslagen i en mycket eldig, tydligt varmjordsknäckig stil. Smaken är påtagligt fyllig, eldig och kryddig med ung och viril, men fullt njutbar, ursprungstypisk struktur. Beskrivningen här gäller årgången 2014, men på väg ut i butikerna är påföljande skörd som trots sin ungdom känns minst lika drickfärdig i en lite varmare och mer eldigt sammansatt stil som passar perfekt till viltkött av alla de slag.

Annons
Annons

7 / 10

2015 Côtes-du-Rhône Villages Gabriel Meffre Grande Reserve
109 kr, nr 78825
Frankrike, Côtes-du-Rhône rött, elegant & tidlöst ekovin

Betyg: 5 av 6

Ännu ett rhônevin, men här med hela distriktet som uppsamlingsområde och i ett mer publikfriande prisläge. Det senare märks även i stilen som är klart lättgillad i alla läger och mångsidigt användbar med bred träffyta på menyn. Ung, kryddig, god och inbjudande doft, baserad på sju tiondelar knäckig grenache, en fjärdedel köttig syrah och resten av den barskt matorienterade mourvèdre. Saftig, eldig, kryddig smak med mjuk, prydligt ursprungstypisk, småknäckig druvarom. Ett vin som sitter fint till den smakrika vintermaten, men som lika gärna kan figurera när grillsäsongen snart vaknar till liv på allvar.

Annons
Annons

8 / 10

2015 Barbera d’Alba Busije
109 kr, nr 75722
Italien, Piemonte, rött, lätt & saftigt

Betyg: 6 av 6

Piemonte i allmänhet och barbera i synnerhet har gjort en kometkarriär på den svenska vinlistan. Äntligen, vill jag säga och här har vi ännu ett smakprov av bästa slag med en ren, öppen och generöst ungfruktig doft med underliggande, mer komplexa toner av skog, vildhallon och körsbär i kombination med en diskret, integrerad fatrostning. Smaken är lika utmärkt, ung och bestämd med druvtypisk, vital, välgörande fruktsyra i medveten och proportionerlig, mycket matvänlig stil. Som vanligt testade jag det blint på familjen, till pasta med en långkokt köttfärssås på blandfärs som smaksatts med basilika, karljohansvamp, kycklinglever och färska tomater. Det blev stående ovationer!

Annons
Annons

9 / 10

2013 Hacienda López de Haro Crianza
89 kr, nr 75696
Spanien, Rioja, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 5 av 6

Det mjuka och eleganta riojavinet med sin karaktäristiska, svagt knäckiga vaniljton håller på att få en efterlängtad come-back på den svenska vinlistan och här är ett gott skäl till det. Doften bjuder en superklassisk riojaprofil med tydliga spår av både fatluftning och vanilj av den amerikanska viteken som dessa gjorts av. Trots sina insmickrande toner visar sig smaken vara såväl rejäl som robust i traditionell, mycket användbar stil som övergår i en mer förväntad, mjuk avslutning.

2011 El Domador Del Fuego Reserva
99 kr, nr 73760
Spanien, Rioja, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

Det talades mycket om ”det nya Rioja” kring millennieskiftet, men utvecklingen har visat sig kunna förena både det klassiska med det mer tidstypiska. Här är ett utmärkt exempel på det, från en producent som är ny både för mig och resten av Vin-Sverige. Doften är härligt uttrycksfull med framträdande, kryddig arom i en fruktdriven och uppfriskande, moderniserad stil. Smaken går i samma tonläge med en korrekt och väl balanserad, småeldig profil.

Annons
Annons

10 / 10

2015 Candidato Ecologico Tempranillo
179 kr, nr 22335
Spanien, Castilla, rött, elegant & tidlöst ekovin

Betyg: 6 av 6

Många känner säkert igen detta vin som funnits tidigare och årgången 2010 tog hem en guldmedalj som Sveriges bästa röda budgetbox i Vinordic Wine Challenge härom året. När det nu återkommer på repertoaren, tack vare beställningslistans försyn, visar det sig hålla stilen alldeles förträffligt med en lättsam, tydligt vaniljtonad, mycket spansk doft och en småtrevlig, klassiskt hållen smak som ingen behöver tveka inför i jämförelse med det mesta i denna förpackningstyp. Gillar du rioja, så har du här ett utmärkt ackompanjemang i välpaketerad storpack till ytterst generöst budgetpris. Ett skäl till det senare ligger i ursprunget. Detta kommer från de stora slätterna söder om Madrid, en utlöpare till riojafamiljen Martinez Bujanda som står för både inspiration och färdriktning.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons