Tio miljoner människor i världen är statslösa

Minst tio miljoner människor i världen är statslösa, och saknar medborgarskap. Var tionde minut föds ett barn som blir utan pass, och krig som i Syrien och Irak kan leda till att fler blir utan medborgarskap. I dag startar UNHCR en kampanj mot statslöshet.

Under strecket
Publicerad
Burmas muslimska rohingyas ses som illegala migranter i Bangladesh.

Burmas muslimska rohingyas ses som illegala migranter i Bangladesh.

Foto: AP
Annons

På tisdagen startar FN:s flyktingkommissariat en kampanj som ska sätta stopp för att människor blir statslösa i världen. Kampanjen « jag tillhör » har bland annat stöd av klädföretaget Benetton och Hollywood-stjärnan Angelina Jolie. Målet är att det juridiska tomrum där människor saknar nationalitet ska vara borta fram till 2024.

Minst tio miljoner människor lever utan medborgarskap, bland dem Burmas muslimska rohingyas som ses som illegala migranter i Bangladesh och likaså som illegala migranter i Burma. De hör inte hemma någonstans rent juridiskt. Det finns även många statslösa i Lettland, Thailand och Dominikanska republiken. Bland kända personer i historien som var statslösa finns Albert Einstein, kompositören Igor Stravinsky och konstnären Marc Chagall. Statslösa palestinier är inte medräknade i UNHCR:s uppskattning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons