Martin Lagerholm:Tintinliknande kokosapostel provocerar

Om den fascinerande esoterikern August Engelhardt, som för hundra år sedan grundade en solsekt på Papua Nya Guinea, har Christian Kracht skrivit en harmlös roman – som dock väckt rabalder på tyska kultursidor. Många ser schweizaren som en tyskspråkig Houellebecq.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

År 1902 lämnade den 27-årige August Engelhardt (1875–1919) sitt Nürnberg och det wilhelminska Tyskland för att bege sig till ön Kabakon i Bismarckarkipelagen i utkanten av den tyska kolonin Neupommern eller Tyska Nya Guinea (dagens Papua Nya Guinea). Hemma i Tyskland talade man om förvaltningsområdet i Stilla havet som ett paradis och en veritabel guldgruva, medan sanningen snarare var den att avkastningen på kokosfett, guano och pärlemor inte tillnärmelsevis räckte för att underhålla den tropiska kolonin.

Men den visionäre vegetarianen och nudisten Engelhardt hade inte kommit till ön för att av patriotisk nit skänka glans och ära åt de tyska kolonialherrarna. Tvärtom uttryckte han stor skepsis mot den västerländska dekadenta livsföringen och framstegsoptimismen, och köpte som en reaktion mot detta en kokosplantage i den idealistiska övertygelsen om att kunna förändra världen och skapa en sundare och starkare människa i kraft av sina radikala idéer.

Annons
Annons
Annons