Annons
X
Annons
X

Tintin utrensad från bibliotek

Tintin rensas ut från barnbiblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm. Att böckerna efter den senaste Tintin-debatten försetts med ett förord som förklarar att de är skrivna under en tid med andra värderingar räcker inte.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

UPPDATERING:
Kulturhuset backar om Tintin

Tintinböckerna speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv, anser Behrang Miri som leder arbetet med utvecklingen av Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet.

Behrang Miri har fattat beslutet om utrensningarna i samråd med personalen men påpekar att det bara gäller barnbiblioteket. Där togs böckerna bort i onsdags. Däremot finns Tintin-böckerna kvar på Serioteket och vuxenbiblioteket. Han har också bett personalen att kontrollera om det finns fler böcker i bibliotekets hyllor som inte borde vara där. Det kan gälla böcker med utlänningsfientligt eller homofobiskt innehåll, säger han.

Annons
X

Någon bannlysning av Remi Hergès Tintin-böcker är det inte fråga om säger Behrang Miri. Han vill i stället tala om en fördjupning där man lyfter fram vilka bilder som påverkar våra barn.

– Vi tar bort böckerna på ett ställe, men vill inte förbjuda dem. De finns på andra ställen i huset. Däremot vill vi få igång en debatt om alla de olika nidbilder som sprids om människor . Det kan handla om utlänningsfientligt, afrofobi eller homofobiskt innehåll. Det här tar ofta barn in helt okritiskt och därför behöver vi en levande debatt om de här frågorna.

Det räcker i det här läget inte med finstilta förord som förklarar att texterna är skrivna under en annan tid, säger Behrang Miri, som leder arbetet att utveckla Kulturhusets barn- och ungkulturverksamhet i Rum för barn, Tiotretton och Lava.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X