Annons
X
Annons
X

Tingsrätten säger ja till Ipred-begäran

Telia Sonera måste lämna ut information om vem som står bakom fildelningssajten Swetorrents. Det beslutade Södertörns tingsrätt idag när det andra stora Ipred-ärendet idag avgjordes i domstol.

Foto: SCANPIX

Dom i första Ipred-fallet:

Det är fyra filmbolag som krävt att Telia Sonera lämnar ut namn och adress på den person som står bakom ett ip-nummer som kopplas till fildelningssajten Swetorrents.

I ansökan till domstolen, som skickades in i juli i år, skriver Svensk Filmindustri, Pan Vision, Filmlance och Yellowbird att tusentals torrentfiler som pekar mot upphovsrättskyddat material finns på sajten. I minst ett fall – deckaren Wallander: Skulden – spreds filmen via sajten innan den släppts i butiker.

Och nu går alltså Södertörns tingsrätt på de fyra bolagens linje. Därmed måste Telia ge ut namnet på den kund som haft det ip-nummer som kopplas till Swetorrents till Antipiratbyrån, som representerar filmbolagen i ärendet. Domstolen utdömer ett vite på 750 000 kronor om beslutet inte efterföljs.

Annons
X

– Vi har gjort bedömningen att förutsättningarna för att meddela ett informationsföreläggande är uppfyllda, vilket innebär att filmbolagen ska fåkännedom om namn och adress till innehavaren till det aktuella ip-numret, säger Annika Rygart, tingsfiskal och en av tre domare som avgjort ärendet, till SvD.se.

Enligt tingsrätten har filmbolagen visat att det finns sannolika skäl att upphovsrättsintrång sker på Swetorrents. I beslutet argumenterar rätten om det faktum att det krävs lösenord för att logga in på sajten gör att den är sluten och därmed inte tillgänglig för allmänheten.

Svaret blir dock nej. Sajten har 20 000 medlemmar och en sådan stor grupp kan enligt rätten inte anses vara sluten. ”Vidare tyder hela sidans uppbyggnad på att syftet med denna är att göra innehållet tillgängligt för en stor grupp människor”, står det i beslutet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det går inte längre att skydda en olaglig verksamhet bakom ett ip-nummer. Dagens beslut visar att det är den som utsätts för intrång som ska skyddas, snarare än förövaren, säger Sara Lindbäck, jurist på Svenska Antipiratbyrån, i ett pressmeddelande.

  Telia Sonera har tidigare varit inne på att man tänker överklagar en eventuell motgång i tingsrätten I en
  intervju med TT i augusti sade Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på företaget, att deras prioritet är att skydda kundernas integritet.

  – Om det kommer ett föreläggande från domstolen är det högst troligt att vi överklagar beslutet. Vi kommer inte att bara leverera uppgifterna, sade Patrik Hiselius då.

  Idag kan Telia Sonera dock ännu inte kommentera om det blir en överklagan eller inte. Patrik Hiselius säger till SvD.se att han måste läsa domen först.

  – Dessa första Ipred-ärenden handlar om viktiga principer. Nu har det kommit ett beslut där Antipiratbyrån lyckats bryta igenom skyddet för kundernas integritet och det tycker vi är olyckligt, säger Hiselius.

  Dagens beslut är det andra större målet där den omdiskuterade Ipred-lagen prövas. Tidigare har fem ljudboksförlag krävt att få ut uppgifter från internetoperatören Ephone. Förlagen fick rätt i tingsrätten, men efter överklagan från Ephone
  ändrade hovrätten beslutet.

  Till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten nämligen att materialet på den server som ärendet gällde inte spreds till allmänheten, då det krävdes inloggningsuppgifter och ljudboksförlagen inte kunnat visa hur många som haft tillgång till materialet. Det ärendet är nu överklagat till Högsta domstolen.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X