Annons

Rättegången mot Lundin kan bli Sveriges längsta

Ian Lundin riskerar att åtalas för misstänkt medhjälp till grov folkrättsbrott.
Ian Lundin riskerar att åtalas för misstänkt medhjälp till grov folkrättsbrott. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sveriges längsta rättegång någonsin, med upp till 300 rättegångsdagar. Det kan vänta oljedirektörerna Ian Lundin och Alex Schneiter efter skandalen kring oljeborrningen i dåvarande Sudan, visar hemliga dokument.

Under strecket
Publicerad

Ian Lundin.

Foto: Bengt G NilssonBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Det var i början av sommaren som Stockholms tingsrätt kallade till ett hemligt möte för att förbereda jätterättegången mot Lundintopparna, visar hemliga dokument som SvD tagit del av. Samtliga parter – sex åklagare, tolv advokater, juridiska ombud, en kriminalinspektörer och målsägandebiträde – var på plats. Totalt fyllde gruppen på 23 personer ett helt konferensrum.

Mötet hölls den 7 juni bakom stängda dörrar i rådhuset på Kungsholmen i Stockholm.

Mötet är anmärkningsvärt av framför allt ett skäl. Det finns inget åtal än.

– Ja det är ovanligt. Jag minns att vi hade ett liknande möte inför Akilov–rättegången (terrordådet på Drottninggatan, reds anm). Annars händer det inte ofta, säger Malou Lindblom, chefsrådman på Stockholms Tingsrätt.

Lundinhärvan är unik. Och gigantisk. Förundersökningen har pågått i nio år och omfattar över 50 000 sidor.

Det är nattsvarta uppgifter som utgör grunden för internationella åklagarkammarens beslut att 2010 starta en utredning om misstänkt medhjälp till grov folkrättsbrott: 12 000 döda och över 160 000 personer på flykt i södra Sudan i slutet av 1990–talet och början av 2000-talet i ett blodigt inbördeskrig.

Annons
Annons

Ian Lundin.

Foto: Bengt G NilssonBild 1 av 1

Ian Lundin var då vd för Lundin Oil och Alex Schneiter var ansvarig för all prospektering när bolaget borrade efter olja i området.

Ian Lundin.
Ian Lundin. Foto: Bengt G Nilsson

I dag är de två direktörerna ordförande respektive vd för börsjätten Lundin Petroleum. Båda förnekar brott.

Syftet med tingsrättens möte var att skaffa information om vad rätten har att vänta, om åtalet kommer. Enligt SvD:s källor blev tingsrättens representanter lätt chockade när de fick klart för sig åklagarens och försvarets beräkning av antalet rättegångsdagar.

I det hemliga mötesprotokollet säger åklagaren att han behöver runt 150 rättegångsdagar. Bland annat för att få tid att höra cirka 100 personer, flertalet från Östafrika, om händelserna:

Förhören kommer vara omfattande varför inte mer än en förhörsperson bör höras per dag. Vissa förhör kommer ta flera dagar i anspråk”, står det i protokollet från tingsrätten.

Även försvaret räknar med 150 förhandlingsdagar och summerar det totala antalet förhandlingsdagar till 300.

– 300 dagar är otroligt mycket, säger chefsrådman Malou Lindblom till SvD.

– Jag har varit chef för den här avdelningen i sju år och den längsta förhandlingen jag har haft har legat på cirka 80 dagar, säger hon.

Rättsexperter räknar med att en rättsprocess hinner med cirka 120 rättegångsdagar under ett år. 300 dagar innebär att Ian Lundin och Alex Schnieter kan stå inför en cirka 2,5 år lång rättsprocess.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Överklagas domen kommer hovrätten dessutom att ta om hela processen.

Kan Ian Lundin och Alex Schneiter sitta kvar som ordförande och vd om rättegången pågår i flera år?

– Lundin Petroleums styrelse följer utvecklingen noga och stödjer helt och fullt att både Ian och Alex fortsätter i sina roller. Som i alla större företag finns det givetvis en successionsplanering för alla eventualiteter, säger Robert Eriksson, pressansvarig på Lundin Petroleum.

Åklagaren Henrik Attorps vill inte uttala sig om vad som sades på mötet i tingsrätten i juni. Men att det blir ett åtal ligger i korten, enligt honom.

– Man skickar inget på slutdelgivning om det inte finns skäl till det. Men det kan framkomma ytterligare information från försvaret som kan påverka, säger Attorps.

När det gäller tidpunkt för eventuellt åtal är han förtegen. Försvaret har fram till den 30 september på sig att kommentera den så kallade slutdelgivningen.

– Först därefter kan vi formellt avsluta förundersökningen och då ta beslut om eventuellt åtal, säger Henrik Attorps.

Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, tror att en kommande rättegång kommer att få internationell uppmärksamhet. Många börsbolag som har verksamhet i konfliktområden har anledning att följa utgången.

Annons
Annons

– Med svenska mått mätt är omfattningen av och den förväntade längden på denna rättegång exceptionell. Men jämför man med FN:s internationella krigsmålstribunaler som granskar krigshändelserna i forna Jugoslavien och Rwanda finns det tydliga likheter, säger Mark Klamberg.

– Där handlar det också om långa rättegångar som kan pågå i flera år och åklagare och jurister i team på upp till 10 personer i ett och samma mål.

Lundins juridiska ombud har under lång tid riktat kritik mot åklagarsidan och att förundersökningen har dragit ut på tiden, samt mot de höga kostnader som processen innebär.

Ett av de mest omfattande målen i Sverige hittills innebar en sju månader lång rättegång som avslutades i juli 2015. Det handlade om ett assistansbolag som lurat Försäkringskassan på 30 miljoner kronor. Notan för den rättegången uppskattas till 124 miljoner kronor.

– Jag tror att bara förundersökningen har kostat minst lika mycket som hela rättegången om assistansbolagen, säger advokat Thomas Olsson, som företräder Ian Lundin i målet.

Han tror att målet kan bli både rekordlångt och rekorddyrt.

– En utredning som har pågått i 10 år och som består i att resa världen runt i syfte att leta efter bevis för att utreda något som har hänt i en helt annan del av världen måste ha dragit enorma kostnader.

Handlar det inte också om enormt allvarliga brott?

– Jag ser det det hela som ett juridiskt experiment. Man vill pröva om det går att ställa ett företag till svars för att de driver verksamhet i det här krigsområdet, säger Thomas Olsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons