Annons
X
Annons
X

Timmarna avgör

Monica Renstig. Hon var en av de handplockade svenskarna som fick följa med Fredrik Reinfeldt till ett toppmöte i London nyligen. Hennes ämne var jämställdhet och budskapet tydligt - om kvinnor ska göra karriär måste de jobba mer.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Monica Renstig som bland annat forskat i kvinnors karriärutveckling och företagande har länge varit en aktiv röst i jämställdhetsdebatten. Nu är hon vd för Women's Business Research Institute vars mål är att omvandla forskningsresultat till praktiska verktyg.

Hon fick fem minuter inför de församlade på det brittiska toppmötet. Sverige har just nu många blickar på sig och den stora frågan var vad andra länder kan lära sig av oss.

Under sin presentation i London berättade hon att gapet mellan männens och kvinnornas deltagande i arbetskraften ökar i vårt land - fler kvinnor jobbar deltid helt enkelt. Och det tycker Monica Renstig är en farlig utveckling.

Annons
X

– Andelen kvinnor som arbetar deltid har ökat från 34 procent 1998 till 41 procent 2009. Det ska jämföras med USA där endast 24 procent av kvinnorna arbetar deltid.

Hon påpekar att man i USA enbart har 14 dagar betald semester och ingen offentligt finansierad barnomsorg och avslutar resonemanget med frågan om inte européer är lata.

– Jag befarar att vi är för slöa och för lite intresserade av att arbeta. Varför är det svårare att få livspusslet att gå ihop här än i USA? Handlar det om bekvämlighet och att folk helt enkelt växlat till mer fritid?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Monica Renstig visar upp tabeller och kurvor. Pekar och förklarar. Det är inte helt lätt att hänga med i alla siffror men hennes åsikt är kristallklar - det inte går att göra karriär om man jobbar deltid. Männen måste ta ansvar för familjen och en delad föräldraförsäkring är en självklarhet.

  – I Sverige har vi fokuserat för mycket på ”balans i livet” och effekten av det är att vi inte har så många karriärskvinnor. Det är enkelt, man kan inte både ha kakan och äta den. Det är flest arbetade timmar som vinner. Sedan ska man komma ihåg att det inte är något fel på att vara mellanchef, det handlar om att välja.

  Väggarna i Monica Renstigs arbetsrum i Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm pryds av inplastade tidningssidor. Artiklar handlar om henne själv, om en bok hon skrivit eller en undersökning hon presenterat. Där finns även bilder på hennes två döttrar.

  Med första barnet var hon hemma i fem månader, andra föräldraledigheten varade några månader längre på grund av hälsoskäl. Mannen i familjen tog då ett stort ansvar. Han är nationalekonom och siktar inte på höga positioner inom näringslivet, säger Monica Renstig.

  Hon har alltid gjort som hon velat. Struntat i sura miner från förskolelärare när hon hämtat barnen sent och avfärdat gliringar som ”en bra mamma hämtar tidigt”.

  Hon anser att föräldraförsäkringen ofta låser in kvinnorna. Bland annat handlar det om regelverket kring föräldrapenninggrundande inkomst.

  – Om man föder barn tillräckligt tätt får man behålla samma ersättning. Det innebär att en del kvinnor är föräldralediga i flera år mer eller mindre i sträck när de är som mest attraktiva på arbetsmarknaden, det vill säga mellan 30 och 40-årsåldern. Klart att killarna får ett försprång. Det är inte så konstigt.

  Det finns inga enkla lösningar på problemen, Monica Renstig tycker att man kommit en bit på vägen men att det fortfarande finns en hel del kvar att göra när det gäller jämställdhet i näringslivet. Formalisering av rekryteringsprocesser är en sak, alldeles för mycket styrs av kontakter menar hon och tycker att det svenska näringslivet borde bli mer professionellt på den punkten.

  – Om du är kvinna och vill göra karriär, prata med din chef. Säg att du vill satsa och berätta vad du och din partner har kommit överens om när det gäller barnen. Även om kvinnor är mer utbildade än männen halkar de ofta efter så det gäller att komma ihåg att kompetens är det man upprätthåller när man jobbar – inte det man en gång lärt sig i skolan. Sedan gäller det även att gifta sig med rätt person och dela lika.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X