Annons
X
Annons
X

”Timingen ingen slump”

Samma dag som S-ledaren Mona Sahlin grillas i SVT presenterar Alliansen sitt valmanifest. Mönstret känns igen menar både statsvetaren och pr-konsulten. ”För varje val som går blir partiernas kampanjmetoder allt mer rafinerade”, säger statsvetaren Jenny Madestam till SvD.se.

Foto: SCANPIX

STATSVETARE OCH PR-KONSULT OM DE POLITISKA UTSPELEN

Tidigt imorse kablade Fredrik Reinfeldts presstab ut sms till landets journalister – idag klockan 12 presenteras alliansens valmanifest. Var och när har varit hemligt in i det sista, precis som när de rödgröna ska presentera sin agenda inför valet – någon av de närmaste dagarna är stalltipset.

Orsaken till hemlighetsmakeriet är enkel – de två lägren vill ha så mycket medieuppmärksamhet som möjligt och inte riskera att hamna i medieskugga på grund av att motståndaren har mer spännande nyheter att komma med.

Och att alliansen valt att lansera sitt manifest samma dag som S-ledaren Mona Sahlin frågas ut i direktsändning i SVT ikväll är ingen slump, menar statsvetaren Jenny Madestam.

Annons
X

– För varje val som går blir partierna allt mer raffinerade i sina metoder. Det gäller att höras och det finns flera exempel på när man presenterat saker för att slå ut motståndarens budskap.

Hon får medhåll av pr-konsulten Patrik Westander.

– Det är mycket sannolikt att alliansen gör detta medvetet. Dels för att ta medieljus från Mona Sahlin men också för att få kvällens utfrågning att handla om deras frågor, framför allt skatterna istället för de frågor Mona Sahlin helst vill tala om, exempelvis socialförsäkringarna, de arbetslösa och de sjuka, säger Patrik Westander till SvD.se.

Vad finns det för risker med en sådan metod?

– Mona Sahlin får en halv dag på sig att kontra och förbereda sig med motargument. Det är inte lite i sådana här sammanhang.

Och det finns andra exempel. Under politikerveckan i Visby i somras bestämde sig plötsligt Alliansen för att kora torsdagen till Alliansens dag, trots att dagen egentligen var Socialdemokraternas. Partiledarna i alliansen höll torgmöten, hade regeringssammanträde under uppmärksammade former med efterföljande pressträff mitt i Visby och presenterade nya satsningar på välfärden.

– Inte heller det var naturligtvis en slump. Men alla är lika goda kålsupare, det finns inget parti vars strateger inte tänker så här och det görs på alla håll.

Enligt Patrik Westander sker utspel på varandras bekostnad lite med glimten i ögat mellan partierna. Men det gäller att det är rätt part som stjäl av den andres tid.

– 2007 gifte sig till exempel RFSL:s ordförande under uppmärksammade former på Krisdemokraternas dag i Almedalen. Ett smart sätt att ta fokus i den då uppmärksammade frågan om samkönade äktenskap. Men hade det varit Kristdemokraterna som gjort samma sak på RFSL:s bekostnad hade det nog inte rapporterats på samma skämtsamma sätt.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X