Timbro och Skattebetalarna startar SlösO

Vi vet att många väljare är upprörda över slöseriet, både för vad det kostar och för vad pengarna i stället hade kunnat användas till. Därför startar Skattebetalarnas Förening och tankesmedjan Timbro nu SlösO – ombudsmannen mot slöseri med skattepengar.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Varje förslösad krona är en stöld från folket”, lyder ett känt citat av den legendariske socialministern Gustav Möller. Citatet fick vingar och används fortfarande av såväl vänster- som högerpolitiker. Tyvärr hindrar inte detta att stora summor varje år slösas bort. Innan vi redovisar några av de exempel vi hittills har funnit vill vi uppehålla oss en stund vid begreppet slöseri. Vad är egentligen en förslösad krona?

Det finns flera sätt att definiera detta. Inköp eller satsningar man egentligen inte har råd med är kanske vanligast. Det kan även handla om saker man verkligen behöver, men betalar för mycket för, exempelvis till följd av en dåligt genomförd upphandling. Därutöver finns projekten som råkade bli dyrare än beräknat, och myriader av småutgifter som aldrig diskuteras i valrörelser men som lever sina egna liv i anonyma budgetluntor.

Annons
Annons
Annons