Daniel Kederstedt:”Tim Cook, köper ni konkurrenter bara för att lägga ned dem?”

Daniel Kederstedt
Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook. Foto: Brooks Kraft/Apple/AP

Styr Amazon, Facebook, Google och Apple våra digitala liv i allt för hög grad –  och köper de konkurrerande bolag enbart i syfte att lägga ner dem? Det är två förväntade nyckelfrågor när vd:arna för Silicon Valleys techjättar nu ska vittna i den amerikanska kongressen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kanske är det passande att det är just virtuellt som mötet äger rum. Onsdagens utfrågning i den amerikanska kongressen handlar ju om just hur några av världens mest kända bolag stöper om våra liv med nya tekniska lösningar – men också kontrollerar desamma. Styr it-jättarna våra digitala upplevelser och mönster i allt för hög grad, och är deras dominans rent av skadlig för innovationsgraden och konkurrensen?

Det här är första gången som vd:arna för Alphabet (som äger Google, som i sin tur kontrollerar Youtube), Amazon, Apple och Facebook frågas ut samtidigt i kongressen. Det i en tid när flera av dem granskas i USA i just konkurrensfrågor. Utgångspunkten är att vittnesmålen ska ligga till grund för nya lagförslag om hur stort och kontrollerande ett företag egentligen får bli i USA och hur det får agera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons