X
Annons
X
Åsa Forsblad Morisse, Samantha Gurah, Gustaf Mardelius och Annika Herlitz repeterar ”Big fish” på Uppsala stadsteater. Musikalen bygger Tim Burtons film som var full av specialeffekter.
Åsa Forsblad Morisse, Samantha Gurah, Gustaf Mardelius och Annika Herlitz repeterar ”Big fish” på Uppsala stadsteater. Musikalen bygger Tim Burtons film som var full av specialeffekter. Foto: Lars Pehrson

Tim Burtons fantasivärld har en baksida

Långläsning

En pappa med livlig fantasi och en son som är trött på allt uppdiktat liv. Musikalen "Big fish" är Uppsala stadsteaters stora vårsatsning, en gripande berättelse om en sons kamp för att lära känna sin far, menar regissören Ronny Danielsson.

Stämningen mellan far och son är tryckt. Den åldrade Edward Bloom, spelad av Gustav Levin, har fått reda på att han inte har lång tid kvar i livet. Hans son Will, spelad av Lucas Krüger, har kommit till föräldrahemmet för att umgås med sin far denna sista tid. Men sprickan mellan dem är stor. Varje kommentar tolkas som kritik.

Plötsligt studsar en grupp cheerleaders in på scenen, viftandes med pompoms samtidigt som de hurtigt bokstaverar E-D-W-A-R-D. Episoden är ett inslag i Edward Blooms många fantasifulla och något förskönade historier om sitt liv, som hans son Will fått växa upp med. I dessa berättelser förekommer häxor, jättar och siamesiska tvillingar och Edward själv får lösa de mest märkliga uppdrag.

Åsa Forsblad Morisse, Samantha Gurah, Gustaf Mardelius och Annika Herlitz repeterar ”Big fish” på Uppsala stadsteater. Musikalen bygger Tim Burtons film som var full av specialeffekter.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 14

Repetitionerna av ”Big fish” har just flyttats till stora scenen på Uppsala stadsteater. Plötsligt studsar en grupp cheerleaders in med pompoms: Gustaf Mardelius Samantha Gurah och Magnus Borén.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 14

Tytte Johnsson i hög hatt omgiven av Annika Herlitz, Åsa Forsblad Morisse och Samantha Gurah.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 14

Skådespelaren Tytte Johnsson på väg att förvandlas till cirkusdirektör. Kostymchef Merja Löfström och kostymmästare Christina Snellman är med vid provningen.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 14

Kostymskisser. Några skådespelare har elva ombyten.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 14

Musikalen är en stor satsningmed många medverkande på scen.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 14

Samantha Gurah, Annika Herlitz, Gustaf Mardelius, Magnus Borén, Aksel Morisse och Jakob Fahlstedt repeterar ett musiknummer.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 14

Ronny Danielssons siluett smälter ihop med ensemblen under en scen som repeteras.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 14

Vad är verklighet, vad är fantasti? Annika Herlitz, Samantha Gurah, Åsa Forsblad Morisse och Aksel Morisse.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 14

Gustav Levin spelar den fantastifulle Edward Bloom.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 14

Orkestern repeterar – musiken i ”Big fish” bygger på mycket igenkänning.

Foto: Lars Pehrson Bild 11 av 14

Lucas Krüger, Linda Kulle och Gustav Levin.

Foto: Lars Pehrson Bild 12 av 14

”Musiken går direkt till hjärtat”, säger Ronny Danielsson som under årens lopp har regisserat ett imponerande antal musikaler.

Foto: Lars Pehrson Bild 13 av 14

Annika Herlitz, Åsa Forsblad Morisse och Samantha Gurah.

Foto: Lars Pehrson Bild 14 av 14